Няма друго живо същество, способно да живее във вакуум

Тихоходката живее при налягане от 6000 атмосфери, при температури от минус 272 ° C до плюс 151 ° C и при други екстремални условия.

В това изсушено състояние Тихоходката може да оживее близо десет години, а също:
- в продължение на 20 месеца при -193 ° C, или за няколко минути при - 272 ° С (1 градус над абсолютната нула ). Загряване до 60-65 ° С за 10 часа и до 100 ° С в продължение на един час, а в продължение на няколко минути до 151 ° C.
- при изключително ниско налягане - във вакуум , а също и при много високо налягане - 600 МРа (около 6000 атмосфери), което е почти 6 пъти по-високо от налягането в Марианската падина.
- при радиация 570 000 рентгена оцеляват около 50% от облъчените Тихоходки. За човек, смъртоносната доза радиация е само 500 ренгена.
- за дълго време, могат да бъдат в атмосфера на сероводород или въглероден диоксид.
- През септември 2007 г.Тихоходки били взети в околоземна орбита с мисията на Фотон-M3 и в продължение на 10 дни били изложени на вакуума на космоса и на въздействието на космическата радиация. След връщането им на Земята, 68% от тях оцелели. С това показали, че са единствените същества, способни да издържат на екстремните условия на космическото пространство.

При неблагоприятни условия, те са способни, в продължение на години да изпадат в състояние на летаргия и в зависимост от настъпването на благоприятни условия, бързо да се съживяват. В зависимост от околната среда, те могат да влязат в това състояние чрез anhydrobiosis , cryobiosis, osmobiosis или anoxybiosis. В това състояние техния метаболизъм се понижава до по-малко от 0,01% от нормалният и съдържанието на вода може да падне до 1% от нормалното.

Тихоходките са почти микроскопични същества с размери от 0,1 до 1,5 мм. Описани са около 1000 вида. Поради способността си да издържат на най- неблагоприятни условия на живот, те се срещат почти навсякъде, от Хималаите (6000 м) до морските дълбини (под 4000 m).

 

Галерията можете да видите тук.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов