Леся Оробец ще бъде новият кмет на Киев?

От декември 2012 година е народен депутат от партия "Родина"

Леся Оробец е депутат във Върховната Рада от партия "Родина". Родена е през 1982 година в Киев. През 2005 година завършва Института по международни отношения в Киев, където получава магистърска степен с квалификация "Международно право", преводач от английски.

От 2002 до 2004 година работи като помощник-юрист в частно предприятие в Киев. През 2004 година е била помощник-консултант на Юри Оробец, който й е баща. Той умира през октомври 2006 година в катастрофа в Киев.

От май 2007 година е частен предприемач и съучредител на компания за бързи кредити. В париода от 2007 до 2012 година е народен представител, избран от листата на Наша Украйна - НУНС. Ръководител е на комисия по въпросите на образованието и науките във Върховната Рада на Украйна.

От декември 2012 година е народен депутат от партия "Родина".

Секретар е на парламентарната комисия по външните работи. Безпартийна.

Омъжена, с две дъщери. Леся Оробец се прочу с това, че в средата на януари тази година засне как служители на сигурността раздават гранати.

В тази връзка тя написа във Фейсбук - "Преди час, стоях и снимах с мобилния телефон как Берут раздават гранати. Върху мен се нахвърли тълпа от минимум пет здрави беркутовци, с маски и пълно бойно снаряжение, които ме ритаха. Аз паднах и силно ударих главата си, но каската ме спаси". По думите на Уробец, берукотовците са унищожили записа от телефона й. Трима мъже се опитали да я защитят, но също били пребити от Беркут.

"Телефонът ми бе избит от ръката, смачкан и всичко бе унищожено от него".

Преди час депутатът Уробец написа пост на стената си във Фейсбук, че ще се кандидатира за кмет на Киев.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов