Над 300 хиляди са се подписали за референдума

Организаторите искат допитването да съвпадне с евроизборите

Над 300 000 души са се подписали за референдума, обяви проф. Георги Близнашки, преподавател по Конституционно право и един от онези, които увещават българите да подкрепят в подписка допитването за изборното законодателство, каквато инициатива обяви президентът. По думите му повече от половината изискуеми 500 000 подписа са били събрани още миналата седмица.

 

Полагаме огромни усилия. Тези няколко дни до края на месеца са решаващи. Желанието ни е да ги съберем колкото се може по-рано, за да окажем натиск върху мнозинството в Народното събрание за провеждане на референдума заедно с европейските избори, какъвто е изначалният замисъл на държавния глава”, каза в „Здравей, България” проф. Близнашки. По думите му все още има възможност допитването да бъде заедно с евроизборите.

 

„Дори само едно от предложенията на президента да бъде прието, това ще бъде пробив в днешното политическо статукво, а ако кумулативно се въведат тези иновации, тогава ще имаме съвсем друга картина на народното представителство”, коментира още експертът по конституционно право. Предложенията са за въвеждане на мажоритарния елемент в изборите, задължителното и електронното гласуване, ориентирано най-вече към българите зад граница.

 

Проф. Георги Близнашки отбеляза, че сред сънародниците ни в чужбина има голям ентусиазъм за участие в подписката.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов