Работодатeлите са недоволни от образованието у нас

Над 70% от работодателите у нас са недоволни от образованието на младите си служители. Това сочи проучване на Българската търговско – промишлена палата, което обхваща общо 135 фирми, съобщи БНТ. Според данните половината от работодателите виждат най – големи пропуски в професионалните умения на младежите. Най – малко са негативните оценки за компютърната им подготовка.
В рамките на последните 3 години резултатите от запитванията на палатата ясно показват,че качеството на образованието у нас се влошава. Най – слаба оценка, фирмите дават на висшето образование.
- Ако преди само 14% са били удовлетворени от образованието, сега вече тази цифра е спаднала на 8%, – отчита Цветан Симеонов, председател на БТПП.
80% от запитаните мениджъри са отговорили, че професионалните умения на младежите не са на нужното ниво. Повече от половината отбелязват липса на предприемаческо мислене. /56%/

Най – малко пропуски работодателите откриват в компютърните познания на младите. /пропуски в компютърните умения
- В последните 7-8 години има бум на търсенето в България, а не виждаме адекватна реакция от образователните власти - трябва да се реагира и да се предназначат повече средства, усилия и време за обучения в IT сектора, – казва Цветан Симеонов.

Любомир Русанов работи в сферата на интернет услугите. Ръководи екип основно от млади хора. Споделя, че на интервю за работа, те идват технически добре подготвени.
- Когато пускаме обяви за увеличаване на екипа, кандидатстват предимно млади хора, – обяснява Русанов.

Това, което най им липсва са организационни и комуникационни умения, умения за работа в екип, нещо, което пък навсякъде се търси.
Да се комбинира ученето в училище с практическо обучение във фирма е една от основните препоръки на работодателите, а проучването на Търговско – промишлената палата показва, че близо 80% от тях имат положително отношение към въвеждането на дуалната система на обучение.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов