Реставрират “Св. Йоан Алитургетос“ в Несебър с европари

Туризъм

21-02-2014, 11:44

Снимка:

Музей "Старинен Несебър"

Автор:

Елица Велчева

Всичко от Автора

Проектът за възстановяването на храма в Стария град на финал

Несебър ще търси европейски средства за реставрация на средновековната църква "Св. Йоан Алитургетос“, която е над Амфитеатъра в Стария град. Изготвянето на проектното предожение за напукания храм е пред завършване, съобщиха от музея “Старинен Несебър“.

Пукнатината е на повече от 10 години, а преди две години са поставени метални врати за да не влизат туристите, защото има опасност от падащи камъни. Разрушаването няма общо с градежа на сградата на старото кметство в близост. Строителните  дейности са съобразени с терена и условията за строеж в архитектурен резерват, вписан в ЮНЕСКО, информират от  музея.

Миналата година БНК на ИКОМОС спечили финасиране от фонда към Американското посолство за предпроектните дейности за реставрацията на средновековния комплекс.  През ноември миналата година са проведени и геоложки проучвания на терена.

"По църквата се работи и се надяваме в скоро време да започне същинската  й реставрация“ –стискат палци в музея "Старинен Несебър“. От общината напомниха, че по проекта “Вяра в Несебър“ бяха реставрирани църквите "Св. Йоан Кръстител“, северният двор на църквата "Св. Архангели Михаил и Гавраил“, както и двора около църквата „Св. Спас“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов