Повече от 120 души арестувани на протеста за Куршум джамия

Крими

14-02-2014, 19:19

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

МВР обвини кмета Иван Тотев, не сложил край навреме

Повече от 120 души са задържани от полицията по време и след шествията в Пловдив.

Допуснати са инциденти, свързани с нарушения на обществения ред - счупени са прозорците на Джумая джамия, регистрирани са много хулигански прояви, спукани са и гумите на ТВ екип на национална телевизия.

По случая с погрома на Джумая джамия пък е образувано досъдебно производство, което е докладвано на Районна прокуратура - Пловдив.

В РУП са задържани над 120 лица. Проверява се съпричастността на всеки от тях към извършените правонарушения на територията на града. Продължават действията за снемане на обяснения и за установяване и на други лица, нарушили реда във връзка с протеста. Предстои да бъдат прегледани и данните от камери за видеонаблюдение.

Още миналата седмица, с цел опазване на реда и сигурността на гражданите полицията е изпратила писмо до кмета Иван Тотев с искане да забрани евентуалното провеждане на днешния протест. В отговор в ОДМВР е получено писмо от заместник кмета на общината с позицията, че не е налице достатъчно силно основание за забрана на бъдещи заявени протести.

При ескалиране на напрежението в 13 часа днес е изготвено уведомително писмо от директора на Полицията до кмета на община Пловдив, с искане за незабавно прекратяване на протестните действия на основание чл. 13, ал. 1 от ЗСММД. По информация на МВР до 15 часа ответна реакция и отговор не са предприети. Пак по информация на МВР обаче в 14.57 часа, точно час след края на протеста, в ОДМВР е получена заповед на кмета на община Пловдив за прекратяване на протестните действия по реда на ЗСММ.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов