Избрани Новини
В Змейово срещат Трифон Зарезан с пелин
13-02-2014, 17:00
Снимка:БГНЕС
Автор:Мария Стефанова
Още по Темата:Чаша червено вино на ден помага на сърцето
Черен шоколад и червено вино за вечна младост
Най-много червено вино пият в Китай
Мъглиж чества Трифон Зарезан с конкурс за вино
Клуб „Св.Трифон Зарезан” чества патрона си с вино и народна музика
На 14-ти честват Ден на лозаря, винопроизводителя и майсторите на пелин
С обредни хлябове, вино, змейовски байрак, кон с украсена каручка, с музика и много настроение ще тръгне шествие към дома на Иван Николов Иванов – потомък на стар местен род. По змейовски с наричания и благословии ще се зарежат лозите на лозето в дома на бай Иван, съобщи специално за starazagora.utre.bg Емилия Ганева - дългогодишният секретар на читалището в старозагорското с. Змейово.
Гостуването и празнуването в дома на бай Иван ще се случи за първи път, ще присъства и част от фолклорната група в носии, допълва тя. Той ще получи специален манифест от лозаро – винарската камара в село Змейово за постигнати трайни успехи в лозарството и винарството, както и за показан висок младежки дух.
Той заслужи титлата цар Трифон с приноса си в съхраняването на лозаро – винарската традиция в село Змейово. За доброто настроение на всички присъстващи ще се погрижи групата за изворен фолкор към НЧ "Пробуда - 1928", както и ансамбъл "Загоре".
Празненството започва в 11.00 ч. на центъра на с. Змейово. А връзката на винения празник с честването на любовта идва от всеотдайността, с която местните около 30-на майстори-винари правят своите уханни напитки.
Емилия Ганева издава, че тайната на прочутия змеевски пелин е дълбоко пазена и е изключително стара и се празнува точно на 14 февруари, защото колкото важна е направата, много повече е майсторлъкът в зарязването на лозите. Дали виното ще стане пивко и с аромат и качества зависи още и от доброто гледане на гроздето, както и правилното избиране на билките, които се берат от май до септември. Разбира се, много важно е и съхранението на напитката в специални бъчви и бурета. И тъй като очевидно технологията изисква много знаене и можене, затова и резултатът е толкова уникален и с неоспорими вкусови качества-радост за очите и наслада за небцето.