Избрани Новини
Как се правят пилешките хапки на McDonald's...
05-02-2014, 14:06
Снимка:Дейли мейл
Автор:Пенко Тодоров
Още по Темата:Разрешиха продажбата на McDonald`s в България
Готвач показа на света истинското лице на "McDonald's"
... и от какво?
Откакто американската верига за бързо хранене е на пазара, получава обвинения за какво ли не - включително за затлъстяването на световното население. През последната година компанията дори излязоха данни, че между мекото сирене чедър и хрупкавата маруля в любимите на тийнейджърите по света хамбургери има не друго, а... конски изрезки.
За да опровергае поредното твърдение, а именно съмненията около чистотата на пилешкото месо в пилешките си продукти, McDonald's разкри една важна търговска тайна: как се правят панираните им хапки. "Дейли мейл" вече публикува кадри от видеотура, направен в производствения цех на компанията в Канада.
От веригата изтъкват, че годишно продават най-малко 5 милиарда порции "нъгети". Как се правят? Първо, пилешките гърди се смилат, смесват с кожата на пилето, овкусяват и оформят на хапки. След това се подлагат на известна топлинна обработка, замразяват се и се транспортират до веригата заведения.
"Готвачите" в английските заводи провеждат същата процедура, но оставят хапките без кожа от пилето.
"Но не използваме "розова слуз", уверяват оттам. Въпросната консистенция се състои от мазнини и изрезки, получени след механичното обезкостяване на пилето. Според появилите се твърдения на американски изследователи именно от нея се правят "пилешките" деликатеси на McDonalds.
Видеотурът от канадската фабрика е второто сензационно разкриване на любопитна производствена тайна на веригата, след като преди време оттам пуснаха клип с указания как се прави популярния "Биг Мак", припомня изданието. Видеото се превърна в интернет хит.