Под липите стартира Детска полицейска академия

Стара Загора Лайф

24-01-2014, 17:36

Снимка:

ОД МВР Стара Загора

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Инс.Мирослав Радев отива на финалния етап на конкурса "Пожарникар на годината"

След полагането на приемен изпит новопостъпилите членове започват подготовката си

След двугодишно прекъсване, днес в сградата на Първо РУП – Стара Загора бе дадено началото на  утвърдилата се като успешен модел на поведение сред подрастващите Детска полицейска Академия. Третокласници и четвъртокласници от II ОУ „П.Р.Славейков” в Стара Загора, СОУ „Железник ” – Стара Загора, ОУ „Христо Ботев” Опан и СОУ „П.К. Яворов” в Чирпан  до края на месец май ще бъдат запознати с различни страни от работата на полицията.
След полагането на приемен изпит новопостъпилите членове започват подготовката си първо с посещение в полицейското управление и запознаване с дейността на полицията, видовете полицаи и тяхната работа. До края на обучението си децата ще придобиват знания за полицейската професия,  за правата и задължения, които имат, за  отговорността на непълнолетните, как да оказват на първа помощ, какво е насилието, какво представляват наркотиците, опасните непознати и други теми.
Основната задача на ДПА е да утвърди ценностното отношение на децата към закона и законосъобразното поведение. Да възпита у тях умението да правят връзка между права и отговорности. Защото всеки трябва да отстоява правата си, но същевременно да се стреми да не нарушава правата на другите. Целта на преподавателите в Академията , е да запознаят децата със структурите на полицията. Да им докажат, че полицаят това е човекът, който помага, който не само разкрива престъпления, но и ги предотвратява.
Друго важно е децата да се научат да работят в екип, и да ограничават собствените си изяви за сметка на колективната работа.
Началото на днешното първо занятие постави ВНД началникът на 1-во РУП – Стара Загора Николай Колев, който приветства младите курсанти и им връчи специалните  за обучението тетрадки на Детска полицейска академия.
Приносът за утвърждаването на ДПА  като традиция на територията на ОДМВР – Стара Загора се дължи  изцяло на Йонка Георгиева - дългогодишен говорител на ОДМВР – Стара Загора, както и всички онези полицейски служители от областната дирекция, които са работили с нея в каузата за изграждането на подрастващите като отговорни млади хора, спазващи и уважаващи закона.


 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов