Баба Тонка е най-значимата личност в Русе

В анкетата за най-значими събития в историята на Русе на първо място е класирано откриването на първата българска железница Русе-Варна

“Четирима сина загубих!
Двамата са в гроба, а другите полуживи.
Но още четирима да имах,
пак ще ги накарам
Да носят българското знаме
със златния лъв.”
Баба Тонка


Русенци избраха Баба Тонка Обретенова за най-значимата личност в историята на града през вековете, а за най-значимото събитие - железница Русе-Варна.
Анкетата бе проведена в рамките на Университетска патриотична инициатива "Памет българска 2013", организирана от Русенския университет "Ангел Кънчев", предаде БГНЕС.

Инициативата бе посветена на 135 години от Освобождението на България и 1150-години от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий, както и други годишнини, свързани с исторически събития и с имената на бележити българи. Тя продължи през цялата 2013 г. с различни спортни прояви, конкурси и събития.

В класацията за най-значими личности на Русе на второ място е поставен авторът на "Записки по българските въстания" Захари Стоянов, а трети е революционерът Ангел Кънчев.

От четвърто до шесто място се нареждат Иван Ведър, спасил Русчук от опожаряване от турците, роденият в Русе Нобелов лауреат за литература Елиас Канети и един от най-емблематичните кметове Кирил Старцев.

В анкетата за най-значими събития в историята на Русе на първо място е класирано откриването на първата българска железница Русе-Варна. След нея в тройката влиза създаването на Висшето техническо училище и с еднакъв процент - създаването на Дунавския вилает с център Русчук и построяването на Доходното здание.

В анкетата за личност са участвали 640 души, а за събитие – 524 души.




Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов