45 българи вече са подали данъчни дeкларации

Парите

02-01-2014, 14:40

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Първата варненска декларация за 2014 година е подадена в 9:00 часа на първия работен ден от новата година.

Деклараторът е физическо лице от Варна и декларира доход от наем, получен през четвъртото тримесечие на 2013 година. Данъкът, който трябва да внесе е в размер на 194 лева. Той ще ползва отстъпка от 5%.

Като първи клиент на дирекцията той беше посрещнат от служителите с шоколадови бонбони и с пожелания за успешна нова година. От своя страна, клиентът изказа благодарност на служителите за вниманието, с което бе посрещнат и пожела на всички да се чувстват така удовлетворени след посещението си в НАП.

От НАП напомнят, че онлайн системата за подаване на декларации от физически лица е активирана в първата минута след настъпването на новата година. Всеки гражданин, който я ползва за изпращане на подписани с електронен подпис подоходни формуляри получава 5% отстъпка от данъка за довнасяне до края на април 2014 г.
„Офлайн“ данъчната кампания започна днес в 9:00 часа сутринта във всички офиси на НАП в страната. Фирмите декларират корпоративните печалби до края на март 2014 г., физическите лица могат да подадат декларациите си и да внесат данъка не по-късно от 30 април. Освен деклариране на доходи и корпоративни печалби онлайн, приходната агенция предлага и услуга за плащане на всички видове задължения по Интернет, както и още близо 30 е-услуги, които спестяват на бизнеса и гражданите над 300 млн. лв. годишно.

Общо 45 декларации за облагане на доходите на физическите лица са подадени в офисите на НАП през първите два часа от данъчно-осигурителната кампания през 2014 г. За същото време онлайн в НАП постъпиха 15 формуляра, като 6 от тях бяха подадени на 1 януари. В Пловдив първата подадена декларация е от пенсионирана счетоводителка, декларирала доходи от наем. Жената вече е платила и данъка за довнасяне – 280 лв. В Хасково през първите два часа нямаше подадени декларации на място в офиса на Агенцията, но онлайн пристигна един данъчен формуляр. Във Велико Търново първите две декларации са подадени от земеделски производители с деклариран данък за довнасяне.

Безплатни образци на новите данъчни декларации са достъпни на интернет страницата на агенцията – www.nap.bg. Хартиени формуляри на годишните декларации за облагане на доходите са на разположение в офисите на Агенцията в цялата страна. Въпреки това, от НАП съветват своите клиенти да използват декларацията, която е качена в интернет и позволява да бъде попълнена електронно и разпечатана след това.

Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица от 2013 г. изтича на 30 април 2014 г. Това е и срокът, в който трябва да се внесе и дължимият за довнасяне данък по декларациите за доходите. Указания за плащането на данъци и осигуровки са публикувани в сайта на НАП www.nap.bg.
5% отстъпка могат да ползват гражданите, които подадат своята декларация и платят дължимото към бюджета в срок до 10 февруари 2014 г. Отстъпка от 5% имат и тези, които подадат декларацията си по електронен път, подписана с електронен подпис. Ползва се само една от двете отстъпки.

Повече информация за попълване на декларациите, плащане на данъци и осигурителни вноски, нови срокове, можете да получите на телефона за информация на НАП 0700 18 700 на цената на един разговор.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов