Бургаски хирурзи спасиха живота на млада жена от Елхово

Мисия Бургас

02-01-2014, 06:22

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Емилия Петрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бургаски хирурзи спасиха детенце с огромна аневризма на ръката

35-годишната Донка имала остра тромбоза

Млада жена от Елхово прекара новогодишните празници сред най-близките си хора, но само преди няколко седмици е била на крачка от смъртта.

За 35-годишната Донка Илчева всичко започва с болки в корема и кръста. От болницата в Елхово я насочват към Ямбол. Първоначалните съмнения са за апендицит. След прегледа обаче лекарите отхвърлят тази диагноза. Пращат я при съдов хирург за ангиография. Заключението е, че артериите на пациентката са абсолютно чисти. Прехвърлят я в хирургията на МБАЛ-Ямбол със съмнение за чревна недостатъчност. „Аз самата поисках да ме изпишат, защото видях, че имам болки, но нищо не се предприемаше. Болките вече бяха ужасни”, разказва пациентката.

Момичето се насочва към една от частните болници в Бургас, откъдето препоръчват ангиография на вените. Междувременно левият крак на жената посинява, после отича леко. Приемат я по спешност в отделението по съдова хирургия на МБАЛ-Бургас с шеф д-р Валентин Василев. Специалистите тук не се съмняват в диагнозата.

„Става въпрос за остра тромбоза на голямата долна вена, която се нарича още празна вена, това означава липса на приход на кръв от цялата долна половина на тялото към сърцето”, казва д-р Огнян Матков, който е поел лечеието на Донка Илиева. Според него тромбозата е била в процес на развитие. Ако през тези 4-5 дни тя е била на нивото, с което пациентката постъпи в МБАЛ, вероятно щеше да загуби живота си, казва съдовият хирург.

Д-р Матков обяснява, че това състояние не се лекува по оперативен път. Опити в различните страни били правени през последните години, но те са неуспешни. Съдовият хирург прилага т.нар. фибринолиза или тромболиза, който определя като един от най-модерните полухирургични методи за лечение. Най-просто казано – директно във вените се вливат медикаменти, които разтварят образувалите се съсиреци.

Донка Илчева прекарва една нощ в реанимация, където е под непрекъснато наблюдение. Специфичното в тези случаи е определянето на точна дозировка от медикамента, за да не се получи обратен ефект, т.е. кръвоизлив, както и ежесекундното наблюдение. Затова д-р Матков подчертава, че добрият резултат е съвместен успех на съдови хирурзи и реаниматори.

Според специалистите остра тромбоза в млада възраст може да се причини от много фактори. Конкретното изследване в случая ще покажe каква и причината при Донка Илчева. Медикаментът, необходим за фибринолиза е скъп и голяма част от болниците в страната не го купуват. За това заболяване в МБАЛ – Бургас няма клинична пътека, въпреки това животоспасяващото лечение не е натовалило финансово пациентката. /Източник: 24 часа



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов