На 94-годишна възраст почина Михаил Калашников

На 94 години почина Михаил Калашников - най-известният конструктор на леко-стрелковото оръжие, предаде ИТАР-ТАСС.

От 17 ноември до днес той се е намирал в реанимацията на републиканския клинико-диагностичен център в руската република Удмуртия.
През юни тази година Калашников беше хоспитализиран в Централната военна клинична болница „Мандрик" в Москва. Медиците обстойно го изследваха и му поставиха електрокардиостимулатор. Той бе изписан в началото на септември, след което в средата на ноември отново бе хоспитализиран.
Михаил Калашников е роден 10 ноември 1919 г. в Алтай. Знаменитият автомат "Калашников" (АК) е конструирал през 1947 г. Днес АК се използва от силовите ведомства на повече от 100 страни. Калашников е Герой на Руската федерация, два пъти Герой на социалистическия труд, лауреат на Ленинска и Сталинска награда, кавалер на ордена Св. Андрей Първозвани.


„Днес, на 23 декември, се получи печалната новина: на 94-годишна възраст след тежко продължително боледуване почина изтъкнатият конструктор на стрелково оръжие Михаил Калашников”, написа прессекретарят на президента на Удмуртия Виктор Чулков на страницата си във Facebook.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов