Ръководството на "Бургаски корабостроителници" изчезна яко дим

И докато полиция и прокуратура нищят има ли извършено престъпление, съкратените работници се готвят да посрещнат празниците на свещи

Втора седмица Инспекцията по труда в Бургас не може да започне проверка на масовото уволнение на 150 работници от „Бургаски корабостроителници".

Новото ръководство на дружеството не може да бъде открито. И докато полиция и прокуратура нищят има ли извършено престъпление, съкратените работници се готвят да посрещнат празниците на свещи, съобщи bTV.

„В един момент казаха, че се сменя борд на директорите, дойдоха нови хора. Първо събраха ръководството с началник цеховете и след това с всички други служители и почнаха да раздават заповедите за съкращения. След раздаването на тези заповеди се озовахме всичките съкратени. Целият личен състав - от директор до работник", коментира корабният миньор Атанас Димитров.

Страхът за всяка следваща заплата е тегнел от години, въпреки че работа не липсвала. „Имали сме и по 70 кораба, имали сме и по по-малко и по повече, на година говоря, и все в един момент пари няма за работниците", казва Димитър Янев - началник цех „Корпусообработващ".

„Бургаски корабостроителници" е с близо 150 милиона лева задължения - към банката кредитор, доставчици, за неизплатени осигуровки и заплати.

„Дружеството е с над 100 млн. задължения към ПИБ за кредити, които реално заводът не ги е ползвал тези кредити, теглили са се така, но те са се отклонявали и са отивали другаде...

Непрекъснато сме атакувани от съдия-изпълнители, така че като финансово състояние е изключително тежко. И навярно това е основната причина, за да се предприеме някаква такава стъпка - съкращаване на персонала.

Както и да го обясняват, както и да го извъртат ,най-вероятно така ще стане. Фирма „Бургаски корабостроителници" ще остане една празна фирма със задълженията си, а както и те го казваха, от януари месец ще започне да съществува друга фирма", казва уволненият търговски директор Веселин Кабов.

Масовото уволнение е незаконно, не е спазена нито една от процедурите в трудовото законодателство, категорични са институциите, които разследват случая.

На практика във фирмата не са допускани и синдикални структури.

Новото ръководство се оказва неоткриваемо и за проверяващите органи. Уволнените работници молят държавата за помощ, защото повечето нямат пари дори да заведат иск.

Източник: 24 часа



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов