Половината лекари в Тубдиспансера подадоха оставка

Мисия Варна

09-12-2013, 22:51

Снимка:

bTV

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Напускането на медиците от 1 януари ще прекрати лиценза на болницата

Половината лекари, които се грижат за туберкулозно болните в цяла Североизточна България, подадоха оставки. Единствената такава болница в района е във Варна и е във финансов колапс, предаде bTV.

Дълговете на болницата възлизат на над 300 000 лева, а служителите й не са получавали заплати от август. Работят при мизерни условия, температурата в сградата едва надвишава 10-11 градуса. Марин Маринов е шофьор в болницата. След всяко дежурство сменя линейката с такси, за да свърже двата края. Работи по над 16 часа на ден.

Болницата е общинско дружество, но се финансира от държавата. Проблемите започват преди 2 години, когато субсидията на преминал болен е намалена 4 пъти. Настоящият управител встъпва в длъжност наскоро, прави оздравителен план и съкращава щата до санитарния минимум. Средствата обаче пак не стигат.

„На един лежащ пациент в стационара се заплаща 30 лева. По изчисления, направени от дружеството по белодробни болести, издръжката на един такъв пациент струва около 80 лева", обясни управителят д-р Станимир Киряков.

Болницата е без допълнителни приходи, тъй като не може да лекува по клинични пътеки. През отминалите 2 години част от недостига се покрива от общинския бюджет - налети са над 800 000 лева.

6 от 13-те лекари са подали оставки и напускат на 1 януари, което ще прекрати лиценза на болницата. В нея всеки месец се регистрират десетина нови случаи на туберкулозно болни.

От общината са назначили одит на болницата. След резултата от него ще се мислят варианти за изход от кризата.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов