Бургас ще открива факултет за медицински сестри

В момента се работи по процедурите за старт на факултета

В Бургас ще бъде разкрит факултет за медицински сестри. Той ще е към местния университет "Проф. д-р Асен Златаров".

Това съобщи вчера в морския град министърът на образованието проф. д-р Анелия Клисарова, предава "Труд".

По думите и, в момента се работи по процедурите за старт на факултета. "Критериите са доста сериозни, тъй като това е регулирана професия. Трябва да се докаже, че има достатъчно преподаватели и база", заяви министър Клисарова.

Тя присъства на тържеството по повод 50 години от създаването на бургаския университет, известен в миналото като ХТИ, тъй като в него преобладават химическите науки.

"В стратегията за висшето образование казваме, че трябва да има оптимизация на университетската мрежа, но това не е свързано със закриване", обясни министърката по повод слухове за закриване на вузове. Тя добави, че държавата ще инвестира там, където има реални условия младите хора да се реализират след завършване на висшето си образование.

Излезлите наскоро резултати от международното проучване на средното образование сочат, че децата ни нямат функционална неграмотност. Учениците ни имат знания, но не могат да ги приложат в практиката и в живота, каза още проф. Клисарова и добави: "Много важен извод има от изследването. Това е, че в някои региони, в семейства с по-нисък социален статус и с майчин език различен от българския, са най-ниските резултати. Затова трябва много сериозно да работим, да финансираме малките училища, за да осигурим качествено образование на всички ученици".



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов