Реформаторите спорят за представителство в коалицията

Най-доброто от печата

08-12-2013, 08:19

Снимка:

Пламен Стоименов

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Шестте партии още преговарят за бъдещата си коалиция

Навръх 24-тата годишнина от създаването на СДС Реформаторският блок събра в София областните си координатори на първа обща двудневна среща в София. Всеки от лидерите на шестте партии - ДБГ, ДСБ, СДС, НПСД, "Синьо единство" и БЗНС, дръпна реч пред местните структури колко е важно обединението да се случи, как десницата трябва да се поучи от грешките и да роди алтернатива. От "Синьо единство" пак поставиха идеята форматът да даде заявка, че върви към обща партия. Останалите засега говорят за "траен политически субект". Според участници основната част от дискусията е била по организационни въпроси, а за бъдещи партньорства извън РБ не е ставало дума.
Срещата се провежда, докато шестте партии още преговарят за бъдещата си коалиция и споровете продължават, въпреки че срокът за разбирателство е краят на годината. Ден по-рано Гражданският съвет на блока е обсъдил обобщение за разговорите и позициите до момента. Според източници на "Труд" ДСБ и хората на Меглена Кунева настояват за пропорционално представителство в коалицията на всяка от частите му на база резултата на парламентарния вот през май. Това обаче дава предимство на двете формации, които взеха по около 3% от вота тогава. Твърдо за паритет са "Синьо единство". Другите 3 партии още нямат ясна позиция. Не било изключено НПСД и СДС в крайна сметка да подкрепят този вариант, който е по-изгоден и за тях. Част от гражданите в съвета извадили аргументи в подкрепа. На това се очаква да е посветена среща другата седмица.
Спор има и около лидерството на бъдещата коалиция. Вариантите били да се търси общ водач, шестимата председатели на партии да са в общ съвет, в него да има и представител на гражданите, разказаха от преговорния екип. Третият спор е дали решенията да се вземат с мнозинство или с консенсус. За първото отново "за" са най-вече ДСБ и ДБГ, а "Синьо единство" настоява за консенсус. Друг спор е реденето на евролистата за догодина, но засега изглежда сигурно, че поне на тези избори РБ би трябвало да се яви заедно.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов