Клинтън пренебрегна Петър Стоянов заради осъдения му спонсор?

Американският експрезидент демонстративно отказа да отиде на годишната среща на фондацията на нашия екс държавен глава "Център за глобален диалог и сътрудничество" във Виена. Фондацията цели "окуражването на комуникацията между бизнеса и политиците на глобално и регионално ниво". Tясното сътрудничество между Стоянов със Стамен Станчев не се понравило на Клинтън, твърди австрийският вестник "Ди пресе". Българският консултант Станчев получи на 3 декември най-тежка присъда по т.нар. дело за "стратегическите приватизации" в Румъния и беше осъден на 11 години затвор за шпионаж и на 4 години и 10 месеца за създаване и съдействие на престъпна група.

Очевидно американските служби са спрели участието на Бил Клинтън", спред публикация в "Ди пресе". Вместо да отиде на галавечерята, Клинтън се срещнал с американския посланик в Австрия Алекса Веснер. Късно вечерта тя пуснала своя снимка с Клинтън в Туитър, "за да разсее съмненията, че той има здравословни проблеми", допълва австрийското издание.

През май 2011 г. Бил Клинтън получава годишната награда на организацията. Той трябваше да бъде гост и на тазгодишната среща във Виена. Ден преди тя да се състои обаче, генералният секретар на фондацията Стамен Станчев е осъден в Румъния. Според румънския твърди, че той е консултирал приватизацията на румънски държавни предприятия в своя изгода. През 2005 г. е основал консултантска група, чрез която се е сдобивал със секретна информация от румънски министерства. В скандала са замесени икономическият министър Кодруц Шереш и министърът на комуникациите Жолт Над, които впоследствие подадоха оставка, пише още "Ди пресе".

В сайта на неправителствената организация Станчев е представен като съветник на световноизвестни компании като Credit Suisse Bank London, STRABAG, OMV,

CEZ, Dogan HoldingTurkey, SKODA.

Вечерта демократът се качил на самолета и отпътувал обратно за САЩ. За да замаже гафа бившият шеф на НАТО за Европа Уесли Кларк се обърнал към гостите с думите "Бил Клинтън за съжаление не може да изпълни обещанието си". Междувременно "Центърът за глобален диалог и сътрудничество" връчи награди на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, на Феликс Баумгартнер, на петролния магнат и милиардер Михаил Гуцериев и на автократичния казахски президент Нурсултан Назърбаев", допълва "Ди пресе".

Скандалът обаче не повлия Жозе Барозу от получаването на годишния приз на фондацията.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов