Кабинетът на Орешарски отказа да бъдат отпуснати целево 17 млн. лева за Кърджали

ГЕРБ: Съобразете се с интересите на хората в смесените райони и покажете, че уважавате потребностите на жителите им

Управляващото мнозинство отхвърли предложението на народния представител от ПП ГЕРБ Цвета Караянчева в бюджета за 2014 г. да бъдат предвидени 17 млн. лева за реализация на жизнено важни проекти за населението в област Кърджали.

От парламентарната трибуна Караянчева припомни, че въпреки икономическата криза при управлението на ГЕРБ, в област Кърджали са изпълнени множество проекти с национално и европейско финансиране, каквито са ГКПП Маказа, вторият етап от пътя към гръцката граница, рестарта на Околовръстното на Кърджали и т.н.

По време на парламентарните дебати за бюджета Караянчева настоя правителството да отпусне средства за изграждане на канализационна мрежа в село Жълтуша и водоснабдяване на село Падина, община  Ардино, на обща стойност 1,5 млн лева. Като належащо тя определи строителството на пътя Джебел – Църквица- Мишевско - Синчец  /2,5 млн лева/ и отсечката Крумовград – с. Аврен / 2 млн лв/. В пограничната община Кирково са необходими пари за довършителни работи на три обекта - ГКПП Маказа / 2,3 млн.лв/,  пътя до село Дрангово / 350 000 лв/ и водопровода на село Бенковски /300 000 лв./ За водоснабдителни проекти в община Черноочене следва да бъдат заложени 3 млн лева, в община Момчилград са необходими 1,2 млн лв. за лесопарк Момчил юнак, а за община Кърджали следва да бъдат осигурени бюджетни средства за реконструкция на закрития плувен басейн /1,6 млн лв/, 2 млн.лв. за ремонт на спортната зала, 1 млн.лв. за социализация на туристически обекти и 1,5 млн.лв за път и канализация на вилната зона при Главатарци /1,4 млн лв/.

По думите на депутата от ГЕРБ кабинетът Орешарски е имал шанса да покаже примественост и надграждане в политиката на държавата към смесените региони и да докаже, че те не са харизани на една политическа сила, не са в изолация и не са маргинализирани от съображения за икономии. Вярно е, че бюджетът не е хармоника, за да се разтяга при нужда, но не е едно отказът от финансиране да се прилага като наказателна мярка, само защото предложението идва от опозицията, заключи Цвета Караянчева.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов