Избрани Новини
Кълновете: 0 калории и 100% полза
Препоръчителната всекидневна норма кълнове е 50-100 г.
Може би пролетта (и често съпътстващото я желание да свалим някой и друг килограм след зимата) ни се струва още далеч, но всъщност за здравословното хранене, разбира се, сезони няма.
А ако в храната ни често присъстват кълновете от различни растения, това със сигурност ще ни помогне да се чувстваме здрави. Затова по-долу ви предлагаме 8 продукта, които ще ви помогнат да бъдете здрави не само през пролетта.
Леща
Защо да я ядем?
Лещата е подходяща за профилактика на грипа и острите заразни заболявания. Освен това тя спомага за повишаване нивото на хемоглобина в кръвта, т.е. ни прави по-активни и работоспособни.
Как да ги ядем? Освен на яхния, например тези кълнове могат да се добавят към салатата от зеле. По своя вкус прорасналата леща наподобява пресен зелен грах.
Пшеница
Защо да я ядем?
Благодарение на високото си съдържание на целулоза пшеничните кълнове стимулират работата на червата и са полезни за стомаха. Ето защо те са особено препоръчителни за всички, които страдат от гастрит.
Как да ги ядем? Добавете пшенични кълнове към изварата или млякото и те се превръщат в една наистина полезна закуска.
Соя
Защо да я ядем?
Тя е богата на лецитин, който възпрепятства образуването на камъни в бъбреците и холестеролни плаки. Соевите кълнове помагат за подобряването на паметта, мисленето, вниманието, тъй като съдържащият се в тях холин способства за възстановяването на мозъчните клетки и нервните тъкани.
Как да ги ядем? Пригответе си салата от скариди/риба, гъби, соеви кълнове, леко запържени с малко зехтин, добавете и малко (кафяв) ориз. Соевите кълнове се съчетават добре и с изварата и меките сирена.
Броколи
Защо да ги ядем?
Броколите се смятат за един от зеленчуците, които най-много намаляват риска от злокачествени образувания, а в кълновете им има 10 пъти повече полезни вещества отколкото в самия зеленчук. Концентрацията на глюкорафанин (на който основно се отдава антираковото действие) е 50 пъти по-високо в кълновете, отколкото в самото зеле.
Как да ги ядем? Смесете ги със зелена салата и сметана или ги сервирайте като гарнитура към печени картофи или други зеленчуци.
Бадеми
Защо да ги ядем?
Техните кълнове съдържат до 60% масла, богати на незаменими аминокиселини, а също така витамини Е и В. Смята се, че бадемовите кълнове укрепват зрението и помагат при главоболието.
Как да ги ядем? Те са по-сладки от самите бадеми. Съчетани със сушени сливи (или други сушени плодове) са подходящи за похапване между основните хранения.
Тиква
Защо да я ядем?
Цинкът, съдържащ се в големи количества в тиквата, повишава работоспособността, успокоява организма и регулира съня. Прорасналите тиквени семена се препоръчват при проблеми с потентността и са ефективни за профилактика на простатита.
Как да ги ядем? Смесете ги с мюсли и мляко.
Сусам
Защо да го ядем?
Сусамените кълнове съдържат рекордно количество калций - около 1500 мг на 100 г, т.е. много повече, отколкото в сиренето. А е известно, че калцият укрепват костите, ноктите и способстват за възстановяването на зъбния емайл, като особено се препоръчва за профилактика на остеопороза и артрита.
Как да го ядем? Намажете филия ръжен хляб със сирене и я посипете със сусамени кълнове.
Кълновете са нетраен продукт - те не са запазват дълго време и затова има смисъл сами да си ги отглеждаме. Още повече, че това не е никак трудно - измийте семената със студена вода, изсипете ги на тънък слой в съд с плоско дъно, отгоре ги покрийте с марля и залеете с вода (със стайна температура). След това поставете съда на тъмно място, като единственото условие е марлята да се поддържа влажна.
След 2-3 дни кълновете могат да се ядат, като първо трябва да се измият добре със студена вода (за да се отстрани специфичната миризма).