Хасковското БСП се тресе от скандали

Региони

21-11-2013, 12:25

Автор:

BulgariaUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Срамотии в Хасково! Жени си бият военните

В основата им зам. областния управител Иван Станчев

Сътресенията в хасковското БСП продължават. Партийната организация в областния град продължава да се топи, съобщава Делник Нюз.

Заради поведението на общинския лидер Иван Станчев много социалисти напускат организацията. Преди седмица това са направили двама членове на контролно-ревизионната комисия. Един от тях е Снежана Христозова, която бе и член на общинското ръководство на БСП в Хасково. Пред сайта novinarug.com тя разказва за причините, които са я накарали да направи този ход.

Г-жо Христозова, вярно ли е, че заради Иван Станчев сте замразили членството си БСП-Хасково?
Така е, временно съм прекратила членството си в хасковската организация. Ако ситуацията не се промени, след няколко месеца може да се запиша в друга общинска структура на БСП.
Защо предприехте този ход?
Миналата сряда се проведе заседание на Общинския съвет на БСП и контролно-ревизионната комисия в Хасково. Попитах председателя Иван Станчев за подбора и назначаването на кадрите на държавни служби и конкретно защо след като бе назначен Петър Кръстев, за шеф на Данъчното в Хасково бе върната Павлина Пашинова. Отговорът на Иван Станчев бе повдигане на раменете.
Вярно ли е, че той един от хората, лобирали за оставането на Павлина Пашинова като шеф на НАП в Хасково?
Служители в Данъчното говорят, че благодарение на подкрепата на БСП и най-вече на Иван Станчев тя се е върнала като шеф на хасковския офис на НАП.
Излиза, че общинският лидер на БСП и замобластен управител Иван Станчев се застъпва за кадър на ГЕРБ и по-точно на Иван Петров, който вече е в БАСТА?
Точно така. Изпратих писмо до Сергей Станишев и Димитър Дъбов, който е председател на отдел “Кадри” на “Позитано”, в което сигнализирах за безпрецедентното поведение на Иван Станчев. След многократни опити успях да се свържа и с Катя Николова, която е член на ИБ на БСП и куратор за Хасковска област. Тя ми каза, че Пашинова е подкрепена от няколко партийни организации от областния град, че даже и от Минерални бани. Доколкото знам ние там нямаме структура. А подкрепата от Баните е ясна. Един от местните социалисти е Пашин Пашинов, който е брат на мъжа на Павлина Пашинова.
Катя Николова помисли, че търся някакъв конфликт или пък интриги. Обясних ѝ, че просто подавам сигнал. Излиза, че тя и Иван Станчев защитават интересите на човек, тясно обвързан с ГЕРБ. Пашинова не е просто член на Бойкоборисовата партия, тя е сред учредителите ѝ. И такива кадри се одобряват без да се спазва партийната йерархия. Опитах се да обясня, че по този начин не може да се кадрува. Това е пагубно за партията, тя остава без членове и подкрепа. На следващите избори няма да има кой да работи за БСП в региона. Обясних на Катя Николова, че подавам този тревожен сигнал не защото се страхувам за своето бъдеще. Аз съм на 62 години, пенсионерка съм. Двете ми дъщери са в чужбина. Нямам лична изгода, лявата идея губи от действията на Иван Станчев и такива като него.
Споменахте за заседанието на 7 ноември. Да не би да е същото, на което Иван Станчев се е самопредложил за замобластен председател на БСП.
Всъщност аз се опитах да обърна тогава внимание на кадровата политика, но Иван Станчев подмина въпроса с повдигане на раменете. За него бе друг дневния ред – да се самопредложи за зам. шеф на областната структура на партията. В личен план за него това е било най-важното, а не какво става с партията.
От номерата на Иван Станчев им е писнало и на други и дори са поискали да се оттегли като общински лидер на социалистите.
Това не случи на заседанието в сряда, а на следващия ден, по време на среща с партийните секретари. Разбрах че Динко Видев му е поставил ребром въпросът, че трябва да си подаде оставката.
Какъв е изходът за хасковската партийна организация?
Всичко трябва да се върши прозрачно, редовите членове да знаят какво става. И преди всичко Иван Станчев да напусне партийния пост. Неговото време е изтекло, нещата са много динамични, а той не може да се справи. Ние се стягаме за митинг в събота, а той заминал за чужбина. Неговото поведение не е морално. Вместо да иска оставката на Станишев по-добре той да подаде своята. Той се отнася с пренебрежение към авторитетите на БСП. На едно събрание нарича подигравателно Георги Първанов – Седефчо Първанов, а това е бившият председател на БСП и два мандата президент на България.
Има недоволни от Станчев, има съпротива срещу него, но пък печели вота за общински лидер. Всъщност това са единствените избори, в които той е победил.
Иван Станчев се е обградил със свои хора. Всичко се прави на тъмно в общинската организация. Подправят се документи, протоколи за проведени събрания и издигнати кандидатури. Те са попълнени без да знаят членовете на съответната партийно организация. По този начин той се обгражда със свои хора и естествено има най-много номинации за каквото се сетите. Дали обаче те са реални?



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов