Медицината напредва! Създадоха изкуствена кръв

Снабдяването с безопасна кръв е от особено важно значение

 Изкуствена кръв, която един ден може да бъде използвана при хората без странични ефекти, беше създадена от учени в Румъния.

Кръвта съдържа вода и соли, както и протеина хемеритрин, извличан от морски червеи. Учените от университета Бабеш-Боляй в Клуж-Напока се надяват, че откритието им може да помогне за преодоляване на недостига на кръв и да предотврати инфекциите чрез даряването на кръв.

Д-р Раду Силаги-Думитреску допълни, че това дори може да доведе до създаването на "мигновена кръв", която да се транспортира и превръща в изкуствена кръв с добавянето на вода. До този момент усилията за създаване на изкуствена кръв се проваляха, тъй като течността не можеше да издържи на химическия и механичен натиск върху нея.

Д-р Силаги Думитреску обяснява, че за разлика от хемоглобина хемеритрина остава стабилен, когато бъде изложен на физически и химически натиск. До този момент изкуствената кръв била изследвана върху лабораторни мишки, които не получавали никакви вредни странични ефекти.

Изследователите се надяват до една-две години да осъществят клинични изследвания с изкуствената кръв върху хора. Тяхното проучване надгражда предишно, осъществено от университетите в Единбург и Бристол, които през 2011 г. създадоха милиони червени кръвни клетки от стволови клетки, взети от костен мозък.

Снабдяването с безопасна кръв е от особено важно значение за развиващите се страни, където хиляди животи могат да бъдат изгубени заради проблеми като кръвоизливи след раждане.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов