Румънският "Стяуа" иска бургаски Звездички в академията си

Спорт

27-10-2013, 10:10

Автор:

Емилия Петрова

Всичко от Автора

След това наши треньори ще гостуват в Букурещ, за да видят с очите си как се усвоява футболната азбука там

Първият източноевропейски клуб, спечелил КЕШ "Стяуа" /Румъния/, изпрати най-добрите треньори от академията си в Бургас, за да обучават в продължение на десет дни децата от футболна школа "Звездичка".

За родните ширини това е твърде рядко събитие понеже еквивалента на столичния ЦСКА в Румъния за най-много спечелени републикански титли, не изпраща свои кадри на случайни места.

Познанството със "Звездичка" е от това лято, когато бургазлии организираха международен турнир и бяха поканили Стяуа и за изненада на мнозина домакините съумяха да ги победят в състезание на набор 2003/ 2004 година.

"Работим усърдно с колегите от Звездичка през тези дни съвместно и сме приятно изненадани от уменията на вашите деца, визирам деца от детските градини и ученици до 10-12 годишни. Имаме какво да покажем с моя колега и вече се усеща импулса на всеки един в тренировките", каза единия от румънците Алин Димитриу.

Той заедно със сънародника си Алберто Самеола и главния треньор на „звездичките” Петър Алексиев обикалят учебните заведения в които бургаската школа провежда занимания по график, а специализираната подготовка е в закритата футболна зала.

„Харесахме седем деца на първо четене от вашия отбор и възнамеряваме да ги поканим в Букурещ в нашата академия да се развиват нагоре по футболната стълбица. Ако сега родителите не са съгласни, може и по нататък, ние ще следим набелязаните. Интересно как Бургас, който е с малко над 200 хиляди население, и Букурещ, където сме близо 2 милиона, силите са така изравнени” пита се пък другия румънски специалист Самеола.

Изговаряйки тези думи, той все още не знаеше, че „Звездичка” е едва от две години и малко на футболната сцена и организира с успех местни и международни турнири. В телефонен разговор със собственика на „Стяуа” Джордже Бекали, подчинените му са споделили, че развиването на масов, а не комерсиален футбол, рядко може да се види в държавите от соц лагера, но бургаската „Звездичка” била изключение.

"Има ефект от партньорството и възпитаниците ни го усетиха вече през тези дни. След няколко месеца, наши треньори ще гостуват пък в румънската столица, за да видят с очите си как се усвоява футболната азбука в тяхната академия”, каза пък Петър Алексиев. Напоследък той стана известен с това, че заедно със съмишленици, поде кампания за изграждане на спортни игрища, там където има нужда в детските градини на Бургас. Солидната част от парите не идват от общинския бюджет, а от джобовете на спонсори- физически и юридически лица.

С днешна дата са открити вече шест терена с различни размери като изкуствената трева я закупуват ръководствата на градините.

В Бургас вече е факт и една рядко срещана инициатива - един спортен тим да провежда вътрешно клубно първенство за ученици, като всеки от тях да представя своето училище. 

„Звездичка” се нагърби и с това и тази събота бе дадено начало на първия полусезон. 

Той се намира в Бургас и именно там се намира намира закритата зала на „Звездичка” и клубния магазин с уникални спортни артикули.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов