Жителите на Стоилово: Искаме адекватно обезщетение за убитите животни

Животновъди от селото до Малко Търново ще се срещнат днес с Павел Маринов

С писмо до еврокомисарите и до министъра на земеделието с конкретни въпроси и искания, жителите на село Стоилово, до Малко Търново настояват за мерки и действия за осигуряване на адекватно обезщетение за собствениците на убити животни. В тази връзка и по повод мерките за привенция днес от Сдружението на животновъдите в Малко Търново ще проведат среща с  областния управител на Бургас - Павел Маринов.

Част от въпросите, вълнуващи стопаните са дали се предвижда осигуряване на безвъзмездни средства за изграждане на центрове, в които да бъдат настанявани контактни здрави животни при налагане на карантинни мерки. Те искат провеждане на засилени мерки за ветеринарно- медицинска профилактика с цел осигуряване на ефективността на системата за контрол и диагностика на заболяванията по домашните животни. Засегнатите от мерките и животновъдите в региона се интересуват още какви са възможностите за допускане на изключения по отношение на принципната политика на неваксиниране на домашни животни.

В края на септември се констатира огнище на болестта шарка по овцете в село Стоилово, община Малко Търново. На 11 октомври Общинският съвет там прие Декларация срещу избиването на домашни животни.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов