Къщите за сираци без Акт 16, проектанти виждат риск

Мисия Пловдив

16-10-2013, 12:36

Снимка:

plovdiv.utre.bg, архив

Автор:

Мари Панчева

Всичко от Автора

Ще обърнем специално внимание, каза кметът

Пет центъра за настаняване от семеен тип и едно защитено жилище открива община Пловдив.

В къщичките ще бъдат настанени сираци от 3 до 18 години, които ще бъдат изведени от социални домове за умствени и физически увреждания. Сградите имат акт 15, предстоят процедури по издаването на акт 16.

Проектантите, работили по обектите обаче предупредиха за възможен проблем. Не бяхме допуснати до инспекцията на сградите, алармираха те.

Как по такива важни проекти се извършва надзор без реалните проектанти?

Кой ще носи отговорност, ако се появят опасности по отношение на конструкцията, при това в тези обекти ще живеят деца? И защо не сме поканени при надзора като автори?  Въпросите бяха зададени от инженер Димитър Табаков, проектант по проекта. Има проблем, категоричен бе той.

Ако сградите имат Акт 15, то значи всечко е наред. При процедурата за получаване на Акт 16 ще обърнем специално внимание, каза кметът Иван Тотев.

Проектът е на стойност 3 751 780 лева, финансирането е от Оперативна програма „Регионално развитие“. Къщичките са готови година по-рано от плануваното.

Децата ще бъдат изведени в по-близка до семейната среда. Осигурени са средствата за заплати, ще се открият 45 работни места.

В момента тече конкурс за избор на екип, който да отговаря за настаняването на децата. Това ще стане най-рано на 1 декември. Петте центъра ще приемат 12+2 деца, в защитеното жилище ще живеят 8 малчугани.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов