Ключови светофари и сгради в Бургас със звукови сигнализатори за незрящи

Животът

15-10-2013, 18:46

Снимка:

tosabeat.blogspot.com

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сезират КДЗ за хотела, отказал достъп на незрящ бургазлия с куче-водач

Раздадени са 130 дистанционни, с които се задействат уредбите

Бургас е сред 30-те най-достъпни за незрящи хора града в Европа. Общината е изградила една уникална за България система от звукови сигнализатори с дистанционни управления, които са монтирани на 52 обществени сгради и 16 светофарни уредби, разположени на основните кръстовища в града.

Това каза Красимир Червенков, експерт "Инвестиционен контрол" в община Бургас, предаде радио "Фокус" На всички хора със зрителни увреждания, които имат нужда, са раздадени дистанционни, с които се активират тези сигнализатори. Идеята е сигнализаторите да не издават звук през цялото време, а само при нужда да бъдат активирани и след кратко издаване на сигнал, той прекъсва.

Дистанционните се ползват като човек застане на 20 м. от съответната сграда и светофарна уредба. Те са напълно безплатни като до момента са доставени около 130 за нуждите на незрящи бургазлии. При необходимост общината ще предостави допълнителни бройки, посочи Червенков.

Тази година община Бургас се погрижи и за туристите с увредено зрение, посочи Червенков. В Туристическия информационен център са поставени пет броя дистанционни, които могат да се ползват безплатно. От там се предоставя на туристите информация къде в града има поставени звукови сигнализатори. Поставени са тактилни плочи на ключови обществени места в Бургас.

"Човек със зрителни увреждания се ориентира на база на маркери по неговия път. Той не се предвижва по произволно избран маршрут в пространството, а този маршрут е предварително начертан и заучен от него, така че наличието на тактилни плочи и звукови сигнализатори е най-основното средство за ориентация на хората", разясни Червенков. 

380 са членовете на Регионалния съюз на слепите в Бургас

Около 380 са членовете на Регионалния съюз на слепите в Бургас. Днес, 15 октомври, е Международен ден на белия бастун. "Идеята на Деня на белия бастун е да напомни на обществото, че сред него живеят и хора, които имат увредено или напълно изгубено зрение. Тези хора имат нужда да бъде създадена съответната среда, в който могат да водят пълноценен и независим живот", посочи Червенков.

Всяка година на тази дата Регионалния съюз на слепите и териториалната съюзна организация в Бургас организират мероприятия. Тази година Териториалната съюзна организация на слепите отбелязва датата в два дни. Вчера членове на съюза, заедно с техните асистенти и придружители, направиха поход по еко пътека в природен парк "Странджа", последвана от фолклорна вечер. Днес са направили посещение на древното тракийско светилище Бегликташ край Приморско. 
Основните трудности на хората със зрителни увреждания са свързани основно с тяхното предвижване и осигуряването на заетост на тези, които са в трудоспособна възраст, както и подпомагане на възрастните и самотно живеещи хора с нарушено зрение. 
На фона на останалата част от страната, хората със зрителни увреждания в Бургас имат доста добра професионална реализация, обясни Червенков. В момента двама души работят по програмата "Старт на кариерата" – в Държавната агенция за закрила на детето и в Агенцията по заетостта.

"Отделно към Центъра за социална рехабилитация и интеграция на хора със зрителни увреждания в град Бургас има двама души, които са назначени по програма, след спечелен проект от центъра, с който беше закупен брайлов принтер и компютърна конфигурация, която помага допълнително за работата на центъра", разясни той. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов