Електронните цигари са токсични?!

Животът

28-08-2013, 07:21

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Парата от устройствата съдържа опасни химикали

Електронните цигари, сочени като сравнително безобидна алтернатива на папиросите от тютюн, могат да са канцерогенни. Предупреждението е на френска организация на потребителите, която е установила наличие на токсични вещества в парата, получаваща се от уредите за пушене.

Ресторантьори, пушачи и непушачи смятат електронните цигари за идеалното решение за удовлетворяване на никотиновия глад там, където е забранено пушенето на истински цигари. Някои пушачи пък предпочитат електронния вариант пред тютюневия, като смятат, че така нанасят по-малка вреда на организма си.

Но френско списание цитира данни на Националния институт на потребителите, който чрез неизползван досега метод, е установил значително количество канцерогенни молекули в парата, получавана от цигарите. Изследвани са общо 10 модела - за еднократна и за многократна употреба. В 3 от тях била открита силно токсичната молекула акролеин. Това не е причина за забрана, а за ограничаване на тези цигари, смята главният редактор на списанието "60 милиона потребители".

Във Франция електронните цигари са много модерни. Те се пушат от около един милион души. В заведенията за хранене в страната тютюнопушенето е забранено от 2007 година, но електронните цигари могат да се използват. Министърът на здравеопазването обяви, че ще предложи и те да бъдат забранени.

Електронните цигари са модерни и в България. Страната е на първо място в Европейския съюз и на пето в света по процент на пушачите. 42 на сто от българите признават, че имат този навик, независимо дали пушат редовно или от време на време, предава БНТ.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов