Вадят мечки и маймуни от зоокъта, пазят ги от депресия

Мисия Пловдив

26-08-2013, 13:17

Снимка:

Интернет

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Няма да има аквариум в зоологическата градина

Вадят мечките и маймуните от зоологическата градина в Пловдив. Животните ще бъдат предпазени от стрес заради ремонта. Чувствителните видове ще бъдат гледани временно в Стара Загора.

До 38 дни пловдивската фирма "Грал дизайн" ще е готова с проекта за реконструкция и разширение на зоокъта. Големият ремонт най-вероятно ще се прави с общински пари, които ще бъдат планувани в бюджета за догодина, каза кметът Иван Тотев. Първият етап от проекта ще излезе около 1 милион и 200 хиляди лева.

Сегашната зоологическа градина ще бъде разширена почти двойно, на юг към улица "Ясна поляна", на север – до Гребния канал. Всички клетки на животните ще бъдат разширени.

Ще бъде изграден детски кът със забавления, маршрути и препятствия за малчугани. Там ще има и кафе за родителите. В проекта ще е включена и сграда със салон за прожекции с филми за животни. МОСВ ще трябва да одобри изготвената документация преди да започнат строителните дейности.

Аквариум в зоокъта няма да има, не можем да си го позволим, каза днес кметът. Проектантът ще даде предложения за нови животински видове. Икономическото измерение обаче ще е водещо, т.е. ще се избират обитатели, по които има по-малко разходи.

Зоокътът бе затворен преди пет години от Министерството на околната среда, тъй като не отговаряше на изискванията.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов