Избрани Новини
Ползи и вреди от употреба на ленено семе
Някои го наричат една от най-силните растителни храни на нашата планета
Наистина ли лененото семе е новата храна чудо? Предварителните проучвания показват, че лененото семе може да помогне в борбата с всичко - от сърдечно-съдови заболявания и диабет до рак на гърдата, пише gotvach.bg.
Някои го наричат една от най-силните растителни хранина нашата планета. Има доказателства, които показват, че то може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, рак, инсулт и диабет. Това е доста трудна задача за едни малки семена, който са били отглеждани в продължение на векове - ленено семе.
Въпреки че лененото семе съдържа всички видове полезни съставки, то дължи своята здравословна репутация главно на три от тях:
• Омега-3 есенциални мастни киселини, "добри" мазнини, които са доказали, че имат множество здравни ефекти. Всяка една супена лъжица ленено семе съдържа около 1.8 грама растителни омега-3 мастни киселини.
• Лигнани, които са известни както растителен естроген и имат антиоксидантни качества. Лененото семе съдържа 75-80 пъти повече лигнани в сравнение с други растителни храни.
• Фибри. Лененото семе съдържа както разтворими така и неразтворими фибри.
Последните проучвания сочат, че лененото семе може да има защитен ефект срещу рак, особено рак на гърдата, рак на простатата и рак на дебелото черво. В проучвания при животни, растителните омега-3 мастни киселини в лененото семе, наречени ALA, инхибират честотата и растежа на тумора.
Освен това, лигнаните в лененото може да осигурят известна защита срещу видове рак, които са чувствителни към половите хормони. Някои проучвания показват, че излагането на лигнани по време на юношеството помага да се намали риска от рак на гърдата и може също да увеличи преживяемостта на пациенти с рак на гърдата.
Лигнаните може да ни предпазят от рак чрез:
• Блокиране на ензимите, които участват в метаболизма на хормона;
• Пречи на растежа и разпространението на туморните клетки.
Някои от другите компоненти в лененото също имат антиоксидантни свойства, които могат да допринесат за защита срещу рак и сърдечни заболявания.
Изследванията показват, че продукти, съдържащи растителни омега-3 мастни киселини помагат на сърдечно-съдовата система чрез няколко различни механизми, включително противовъзпалително действие и нормализиране на сърдечния ритъм.
Редица проучвания сочат, че диети, богати на омега-3 мастни киселини, намерени и в лененото семе помагат за предотвратяването на втвърдяването на артериите. Лигнаните в лененото семе са показали, че допринасят за намаляване на атеросклеротичното образуване на плака с до 75% .
Тъй като растителните омега-3 мастни киселини също може да играят роля в поддържането на естествения ритъм на сърцето, те могат да бъдат полезни при лечение на аритмия (неравномерен сърдечен ритъм) и сърдечна недостатъчност.
Храненето с ленено семе може да помогне на нивата на холестерола. Малките частици LDL или "лошия" холестерол в кръвта са свързани с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, диабет и метаболитен синдром.
Диабет
Предварителни изследвания също така показват, че дневен прием на лигнани в лененото може да подобри нивото на кръвна захар.
Възпаление
Два компонента в лененото семе, ALA и лигнаните, може да намалят възпалението, което придружава някои заболявания (като например болестта на Паркинсон и астма), като помага да блокира освобождаването на някои про-възпалителни агенти.
Горещи вълни
Едно проучване на жени в менопауза, публикувано през 2007 г., съобщи, че 2 супени лъжици ленено семе, смесено със зърнени храни, сок или кисело мляко два пъти на ден намалява горещите вълни на жените.
Въпреки че здравните ползи на лененото семе са неоспорими, съществуват и някои негови недостатъци:
• Една от общите досадни странични ефекти на лененото семе е диарични изпражнения, които понякога може да доведат до диария. Този страничен ефект често се свързва с малко по-високи дози;
• Някои от потребителите му могат да развият сериозни алергични реакции със симптоми като обрив, уртикария, сърбеж, подуване, проблеми с дишането, хриптене и др;
• Странични ефекти включват проблеми с кръвосъсирването, тъй като това може да повлияе неблагоприятно на съсирването на кръвта;
• Въпреки, че алфа-линоленова киселина (ALA) е здравословна, в някои случаи, тя не се превръща в ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA), която се резорбират от организма. Това най-често се наблюдава при хора със заболявания като диабет;
• Лененото масло може също така да намалят способността на организма да усвоява хранителни вещества;
• Лененото масло е с кратък срок на годност (поради окисляване), след като е изложено на светлина или въздух
• Лененото масло съдържа фитоестрогени, които могат да действат като оригинален хормон (естроген), в тялото. Така, че не трябва да се използва от бременни и кърмещи жени и тези с хормонален дисбаланс.