Ди Каприо в кожата на "разорителят на българите"

Актьорът ще участва във филм за викингския крал Харалд Хардрад

Леонардо Ди Каприо ще се превъплъти в ролята на викингски крал в следващия си филм. Актьорът от "Великият Гетсби" ще изиграе завоевателя от 11-ти век Харалд Хардрад, смятан от историците за последния велик викингски владетел. Лентата ще бъде режисирана от Марк Смит под патронажа на компанията "Уорнър Брос", а Ди Каприо и Дженифър Дейвисън Килоран ще бъдат негови продуценти.

Харалд е управлявал Норвегия в продължение на 20 години, но безмилостният му стремеж към власт довел до прогонването му в Русия, откъдето той в крайна сметка се завърнал триумфално. Ди Каприо, който е почитател на историята, е очарован от викингите и преди време изрази желание да играе във филм за тях. Макар като първоначално име за режисьор да бе спряган Мел Гибсън, той така и не бе причислен към екипа.

Лео е известен с разнообразния си избор на роли и преди време призна, че именно емблематичното му участие във филма на Джеймс Камерън "Титаник" е причина за днешния му успех. "То ми даде възможност от този момент нататък да избирам ролите, които исках да изиграя", сподели той в интервю.

Самият Харалд Сигурдсон е роден през 1015 г. Той е най-малкият от тримата полубратя на крал Улаф II. Харалд участва в битката срещу Кнут Велики при Стиклеста през 1030 г., в която крал Улаф е убит. Самият Харалд оцелява и заминава в изгнание с група свои поддръжници, които през 1031 г. те пристигат в Киевска Рус и постъпват на служба при великия княз Ярослав Мъдри.

Няколко години по-късно Харалд и хората му заминават за Константинопол, където са наети от императора. На византийска служба той се отличава в няколко военни кампании, в които ръководи относително самостоятелно викингски подразделения. Те участват във войната с арабите в Сицилия.

При войната срещу цар Петър Делян, който вдига българите на бунт срещу Византия (1040-1041), норманите имат решаващ принос в ключовата битка при Острово, a старата Самуилова столица Преспа е съсипана от северните варвари. Те са командвани от не кой да е, а именноот бъдещия крал на Норвегия и основател на днешната столица Осло - Харалд Хардрад, величан в сагитe като "разорител на българите".

Малко по-късно той се завръща в Киев, където се жени за Елисавета Ярославна, дъщеря на Ярослав Мъдри. През 1045 Харолд вече е в Норвегия, където е признат за съвладетел. През следващите 16 години той води кампании за завладяването на Дания, а през 1066 предявява претенции и към престола на Англия. Въпреки първоначалните си успехи, "разорителят на българите" е разбит от англичаните при битката при Стамфорд Бридж, където смъртта най-сетне го застига.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов