Мирните протести - пръв приоритет на Фандъкова

Управлението на двумилионен град в такава ситуация е предизвикателство, смята столичният кмет

"Първият приоритет за мен е да няма напрежение, да има мирно протичане на протестните действия. Аз съм получила доверието на хората и искам да го оправдая с възможни и адекватни действия в тази ситуация."

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в ефира на Нова телевизия.
По думите й управлението на двумилионен град в такава ситуация е предизвикателство. Според Фандъкова е важно да се спазят конституционните права на хората и те да могат мирно да изразяват гражданската си позиция. В същото време обаче е важно и да не се блокира работата на града, както и координацията с институциите, отговарящи за реда – СДВР и МВР.
"Още по-важно е да се поставят приоритетите, и то да се оцени реално ситуацията, за да се направят приоритетите. Това изисква адекватни решения във всеки един момент. Няма рецепта. Затова всякакви призиви за забрани, за силово пренасочване на протестиращи са неадекватни в тази ситуация”, допълни кметицата.

На въпрос чувства ли се заложник на партийни интереси в тази ситуация Фандъкова отговори, че не се чувства заложник на нищо.
По думите й протестите не са дали негативно отражение върху бюджета на столицата.

Тази година е отчетена по-добра събираемост на собствените приходи на общината. За първото полугодие са отчетени 8 милиона лева повече в сравнение със същия период на миналата година и за първи път има над 50% изпълнение на собствените приходи", заяви Фандъкова. Тя беше категорична, че строителните дейности на Столична община също не са нарушени от блокирането на центъра на столицата.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов