Министрите заседават, под прозорците викове "Оставка"

МС обсъжда актуализацията на бюджета

Министерски съвет заседава извънредно заради актуализацията на бюджета за 2013 г., която предвижда взимане на нов дълг от 1 млрд.лв., служещ като буфер на годишния план.

На заседанието министрите ще обсъждат проектозакона за изменение и допълнението на Закона за държавния бюджет. Актуализацията на Бюджет 2013 г. ще бъде внесена в парламента, като целта е да се приеме възможно най-бързо.

Веднага разбрали за срещата, десетки протестиращи се събраха пред служебния вход на Министерски съвет, за да отправят своите послания към членовете на кабинета. Все още се чуват тъпани и скандирания "мафия" и "оставка". Хората за пореден път призоваха правителството да подаде оставка и заявиха, че ще останат до края на заседанието. "Децата на България ли ще плащат този заем?", попитаха протестиращите.

Успоредно на заседанието има и среща на Националния съвет за тристранно сътрудничество, в която се обсъжда държавния бюджет. Председателят на КНСБ Пламен Димитров посети събитието, за да чуе обсъжданията. Синдикалистите са внесли предложение за пакет допълнителни мерки за 200 милиона лева и сега очакват финансиране - от това и ще зависи позицията им "за" или "против" актуализацията на бюджета. Работодателите обаче отказаха да се появят след поправката, задължаваща ги да подават имуществени декларации.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов