Отказаха да върнат на Белгия бургазлийка, осъдена там

Крими

13-07-2013, 06:34

Снимка:

24 часа

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Според решението на съда жената трябва да изтърпи наказанието си в България. Това обаче не става автоматично

Състав на Бургаския окръжен съд с председател Стефан Стойков отказа да предаде на белгийските власти 48-годишната Даниела Диало, съобщава "24 часа".

Наказателният съд в Брюксел е издал европейска заповед за арест, по силата на която Диало трябва да бъде задържана и изпратена в белгийската столица.

Тъй като заповедта не беше придружена от необходимата документация, прокуратурата изиска тя да бъде изпратена допълнително.

От нея става ясно, че Диало не е просто разследвана, а вече има влязла в сила 5-годишна ефективна присъда.

Даниела е имала брак с белгиец и две деца от него. Развежда се и през 2005 г. се връща в България. Тук започва да води дела за лишаване на бащата от родителски права. Съпругът ми Жан Пол Пирене беше наркоман и алкохолик, аз просто се спасих от него, връщайки се тук, разказа жената при първото си явяване в съда в края на април. 
В Белгия обаче започва разследване срещу нея.

През 2007 г. има искане за екстрадиция. Започват да я търсят, тъй като тя не е изпълнила съдебно решение за свиждане, тогава българския съд отказа предаването й, обяснява адвокатът й Росен Кожухаров. Според тяхното законодателство фактът, че е напуснала страната без съгласието на бащата, е един вид отвличане на децата.

Баща им никога не се е интересувал от тях, започна дело, за да ми навреди, заплашваще ме, че ще ме гони докато ме унищожи, споделя Даниела Диало. В момента синовете й са на 19 и 16 години.
Според решението на съда Диало трябва да изтърпи наказанието си в България. Това обаче не става автоматично. Задейства се друга процедура, образува се ново дело, което трябва да определи размера на наказанието.

Ако няма идентично престъпление в българското законодателство, се търси онова, което е с най-голямо сходство - в случая неизпълнение на родителските права, обясняват юристи.

Намираме решението на съда за справедливо, най-вече защото клиенката ми няма да бъде откъсната от децата си, ще преценим дали да обжалваме, тъй като все пак се предвижда изтърпяване на наказание, коментира адвокат Кожухаров.

Според Диало бившият й мъж, заради когото е започнало делото за неизпълнение на родителските права, вече не е между живите. Това прави ситуацията още по-абсурдна, смята жената. Засега тя остава при децата си. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов