ГЕРБ внася жалба в съда в защита на Пламен Цеков

Жалбата ще бъде внесена в 14:30 часа

ГЕРБ ще внесе в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционност на решението на Народното събрание за предсрочното прекратяване на мандата на д-р Пламен Цеков от поста управител на НЗОК.

Това съобщиха от пресцентъра на партията. Жалбата ще бъде внесена в 14:30 часа.

Bulgariautre.bg припомня, че на 4 юли Народното събрание прекрати предсрочно мандата Пламен Цеков. Единодушно всичките 104 народни представители гласуваха "за".

Преди това по време на дебатите в парламента Мая Манолова заяви, че Цеков не управлява разумно парите на касата. Според нея "мисията" на Пламен Цеков е да докара до банкрут здравната система и да изкара на улицата и лекари, и пациенти в края на годината. Манолова каза, че Пламен Цеков "застрашава здравната система".

Пациентски организации, Българският лекарски съюз и Българският зъболекарски съюз се обявиха против председателя на НЗОК. Според тях институцията се управлява непрозрачно и в липса на диалог.

Пламен Цеков заяви от своя страна, че към 31 май всичко, което е заработено от лечебните заведения по клинични пътеки, е разплатено.  Той не е съгласен с решението и ще се консултира с юристи за бъдещите си действия. "Управлявал съм НЗОК така, че като изляза да не се срамувам", каза той.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов