Започна сутрешното "на кафе пред парламента"

Мисия София

04-07-2013, 08:59

Снимка:

Александър Попов, sofia.utre.bg

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Лумпени, лечители и тоалетна хартия заградиха НС

Протестиращите се събират пред сградата на НС

И днес много софиянци и гости на столицата са се събрали пред Народното събрание с чаша кафе в ръка, за да искат оставката на правителството. Повече от седмица хората изразяват мирно недоволството си срещу кабинета "Орешарски" и все по-наглото отношение на политиците в него.

Тази сутрин пред сградата на парламента имаше безпрецедентни мерки за сигурност. Оказва се, че достъпът на представителите на медиите както до сградата на Народното събрание, така и до протестиращите, е силно ограничен.

По неофициална информация специалните мерки са взети по поръка на лидера на Атака” Волен Сидеров, които провел късно посещение в МВР, за да се увери, че подобни изпълнения като това на журналиста Найо Тицин, който вчера си сложи маска   с лика на Сидеров и се промъкна зад сградата на парламента в усмирителна риза, няма да се случват повече.


Sofiautre.bg следи отблизо събитията и съобщава всичко, случващо се по време на народните протести.

В 8,40 хората вече започват да се събират. Има маса, на която раздават безплатно кафе, с надпис: "За протестиращите кафето от нас, оставката от вас". Идеята е използваните след това чаши да се дадат в парламента като доказателство за масовото недоволство. Найо Тицин отново е сред протестиращите с тениска с надпис "Платен от Сорос". Невнимателен шофьор на микробус за малко да предизвика инцидент, с което предизвика гнева на хората и бе залян с кафе. Все пак за момента е спокойно, има засилено полицейско присъствие, но протестът започна без инциденти.

Движението по бул."Цар Освободител" е затворено. Над 100 души скандират "Оставка" и "Червени боклуци".

Към 9,15 се появи семейство с дете, облечени в затворнически дрехи с номера, което предизвика интерес сред хората.

По същото време група протестиращи имаше и пред Висшия съдебен съвет. Те носеха плакати с надписи: "Корупцията вън от ВСС", "Стоп на корупцията във ВСС", "Мафията вън от ВСС" и скандират "Оставка" и "Мафия". Вчера прокуратурата потвърди, че СРС-тата са законни в проведения разговор, свързан с избора на Ситнилски за член на ВСС. Затова и гражданите носеха плакати с надписи: "СРС са потвърдени, потвърди си оставката", "Сатанински, вън!", "Ситнилски, вън от ВСС".

Около 10.00 часа протестиращите блокираха Орлов мост. Движението на градския транспорт е по променени маршрути. На място има полиция.

 

Десетки младежи пък се включиха в демонстрация пред Президентството.

 

Към 11.00 часа група  протестиращи тръгна от храм-паметника "Свети Александър Невски" по ул. "Раковски. Те огласиха маршрута със скандирания: "Оставка!". Малко преди това те влязоха в храм-паметника "Свети Александър Невски", за да запалят свещ за бъдещето на България. Пред храма те останаха безмълвни и само развяваха български знамена. Някои от недоволните граждани призоваха полицаите да се включат в протеста с въпроса "Кого пазите?". По улиците в града продължава да има групи от протестиращи след сутрешното им събиране "На кафе" пред парламента. Изключително засилено е полицейско присъствие в района.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов