Избрани Новини
Кулинарен уикенд: Поглезете се, хапнете пастицио с кайма
Опитайте новото предложение на главния готвач Николай Антонов
Работната седмица приключва. Време е за нашата рубрика КУЛИНАРЕН УИКЕНД. Изкушението отново е дело на главния готвач на хотел "Лайпциг" Пловдив Николай Антонов. Представяме ви ПАСТИЦИО С КАЙМА.
Необходими продукти:
200 гр лук, 200 гр моркови, 500 гр кайма, 600 мл домати консерва, 1 л прясно мляко, 150 гр масло, 80 гр брашно, 300 гр кашкавал, сол, пипер, риган, босилек, индийско орехче, 500,гр паста "Пенне", зехтин, чесън
Задушаваме ситно нарязания лук, настърганите моркови и чесъна на люспи в средно загрята тенджера със зехтин. Добавяме каймата размита в малко вода за да не става на бучки. След като е задушена и каймата добавяме доматите от консерва (пасирани) и кипваме. Готвим на бавен огън за около 15 мин. През това време подготвяме сос "Бешамел",като загряваме бавно прясното мляко със щипка сол,пипер и индийско орехче.
Когато заври го махаме от котлона и поставяме тиган с масло. Запържваме леко маслото, добавяме брашното и бъркаме много добре, като добавяме малко по малко от свареното мляко. Внимаваме да не се получат бучки. След като се напълни тигана връщаме полученото количество от сместа обратно в тенджерата с мляко и продължаваме да разбъркваме на бавен огън докато кипне отново. Сваряваме пастата до "ал денте" и отцеждаме добре без да охлаждаме или измиваме. Намазваме дъното на тавичка с масло и поставяме половината паста още топла, като настъргваме 150 гр кашкавал. Объркваме добре пастата и кашкавала. След това поставяме полученият сос от каймата. Разстлиламе добре. Смесваме добре останалия кашкавал (настърган) с втората част от пастата и поставяме най-отгоре. Заливаме с получения бешамелов сос и запичаме на загрята фурна на 190 градуса до получаване на златисто кафяв цвят. Идеално е да се поднесе с чаша добро розе или младо червено вино. Добър апетит!