Очакват се провокации на протеста днес, предупреди СДВР

За мирни и интелигентни протести, призова Фандъкова

Най-важното за мен е протестите да останат мирни и интелигентни. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти. "Това са спонтанни, мирни протести на хора. Те нямат конкретни организатори и затова не е нужно да бъдат съгласувани със Столична община, но ние заедно с полицията имаме тази информация", заяви Фандъкова. Полицията ежедневно подава информация до общината, че се подготвя протест за 18.30 часа така, че се съобразяваме с него и с останалите събития, каза Фандъкова.

 

"Столична община приема протестите като нещо обявено, за да може да не се дублира с други събития, които са на същото място, за да не се получат някакви провокации", обясни кметицата. "Полицията съдейства затова съм много благодарна на столичните полицаи, както и на Столична дирекция на вътрешните работи, защото работим в тясно сътрудничество така, че да не се допуснат прояви на насилие. В днешния ден има няколко съгласувани протести, подадени по надлежния ред, които са получили маршрут и място. Днешният контрапротест е съгласуван от общината с организаторите. Той е насочен, за да няма дублиране към НДК, така, че той няма насочено шествие, а престой на място в рамките от 18.30 до 20.00 часа”, каза Фандъкова. Тя благодари на гражданите, че се грижат за град София, като събират боклуците след протестите до кофите за боклук.

 

Междувременно от СДВР предупредиха, че са получили сигнали за готвени провокации на протестите днес. Провокации е имало и на протеста тази сутрин пред парламента. Около 1 500 граждани се събраха "на кафе" пред Народното събрание, за да изразят неодобрението си спрямо правителство. Демонстрацията продължава и към този момент.  В района на парламента има засилено полицейско присъствие.
Полицията призовава гражданите да запазят мирния характер на организираните протестни прояви и да търсят съдействието на униформените.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов