Врява и безумство в Слънчев бряг

Туризъм

24-06-2013, 06:30

Снимка:

Труд

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Комплексът прилича на разхвърляна спалня с много мръсно бельо по пода

Спокойни възрастни хора с жилетки и чадърчета се разхождат бавно по алеите на Слънчев бряг. Курортът ухае на теменужки, тишината е пълна, чистотата - безупречна.
Няма и месец по-късно тази идилична картина е изчезнала напълно, а комплексът прилича на разхвърляна спалня с много мръсно бельо по пода. Причината - със затоплянето на времето в Слънчев бряг са дошли тийнейджъри от цяла Европа, пише "Труд".

Зачервени като варени раци от плажуването, момчетата - предимно британци и руснаци, се клатушкат привечер по алеите и се препъват в момичета, които направо на земята, между краката на минувачите, бъркат алкохолни коктейли и ги предлагат, за да рекламират някоя дискотека.

Никой не се пита освен водка и сок дали в чашите не се е изсипала и солидна доза прахоляк и мръсотия от асфалта. Чужденците с охота грабват чашите и ги изливат “фрий” в гърлата си. Изглежда, че коктейлите от асфалта са най-вървежни, защото тях всеки ги иска. В същото време десетките ресторантчета наоколо, предлагащи прилична вечеря, стоят празни. Пусти са и магазините за плажни стоки и дрехи.

Животът кипи в дискотеките и баровете и всичко е съобразено с нрава на тийнейджърите. Затова и тази година има две нови атракции. Първата е “прашка”, която те изстрелва на 65 м в небето. Преживяването е страховито и дава адреналинов старт на нощния живот. Другото забавление - “бустер”, е конкурент на влакчето на ужасите, даже и по-страшно. Хората влизат в кабини, които така се въртят, че туристи с по-слаби нерви са викали полиция.

След екстремния старт на вечерта купонът продължава в дискотеките. Младоците намират за суперзабавни така наречените турове по баровете, или бар крол. Всяка нощ е маскарад с определена тема и младежите се обличат ту като пожарникари, ту с памперси, ту с полички, а в конкретната вечер - с калъфки и чаршафи от хотелите.

Въпреки това се забелязва някаква организация. Според разпоредбите в курорта всяка група не може да е повече от 200 души, а маршрутите и баровете трябва да са различни, за да не се събират огромен брой крещящи и пияни на едно място. Сборният пункт пък задължително е в закрити заведения.

Въпреки това шумът в Слънчев бряг е страховит. Всяко заведение дъни техномузика, която чужденците харесват. Сливането на звуците произвежда нетърпим тътен, а търговците правят голям оборот от тапи за уши.

Забавленията са на всяка крачка, буквално. По алеите, заковани като колчета срещу паркиране, стоят жрици на любовта. Те са красиви, пухкави, изрусени, със сини лещи и говорят много добър английски със старозагорски акцент. Учили са го цяла зима, а за да хванат окото на скандинавците, са заложили вместо на фитнеса, на питателна храна.

Трафикантите на дрога пък продават предимно метамфетамин. За първо лято в Сънито се появиха и пласьори лечители. Както “Труд” писа, те продават на чужденците витамин С, вместо екстази, но и тази малка подробност не може да развали купона, най-много да направи махмурлука по-поносим.

В крайна сметка всички са доволни - и туроператорите, и хотелиерите и безпаметните им клиенти. Наесен, като с магическа пръчка, курортът ще се преобрази като хамелеон, за да посрещне австрийските и германските пенсионери. И пак ще има чадърчета, но не за коктейли, и пак ще ухае на цветя, а не на тийнспирит.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов