Борисов не е летял само на изтребител през мандата си

Най-доброто от печата

08-06-2013, 06:03

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Над 1.6 млн. лв. са стрували полети на кабинета на ГЕРБ с „Авиоотряд 28“ за последните две години

Само на изтребител не е летял по време на своя мандат бившият премиер Бойко Борисов. За близо четири години той се е качил на всички видове самолети, с които разполага българската бойна авиация - "Спартан", "Ан-30" и "Пилатус", както и на хеликоптерите "Кугър". Това е струвало на ВВС 812 325 лв. Други 1.65 млн. лв. пък са били изразходвани от кабинета "Борисов" за полети със самолети и хеликоптери на правителствения "Авиоотряд 28", се разбира от отговорите на премиера Пламен Орешарски и военния министър Ангел Найденов по време на първия парламентарен контрол на 42-рото НС.

От предоставената справка става ясно, че с приближаване на края на мандата постепенно се увеличава броят на полетите на Борисов. Засега обаче е трудно да се прецени дали те са били повече или по-малко от тези на предшествениците му, тъй като няма база за сравнение. Според данните на Орешарски в периода август 2009 г. - март 2013 г. са извършени 309 полета с машини на авиоотряда. Това е струвало близо 3 млн. лв., но данните не са разпределени по заявители. Затова Орешарски е наредил проверка на Инспектората към МС, която ще приключи на 28 юни. Той изнесе конкретни данни само за периода 1 март 2011 г. до 31 май 2013 г., когато МС е заплатил за полети с авиоотряда 1 653 699 лв.

Правителствените полети привлякоха вниманието, след като миналото лято стана ясно, че отборът, в която играе бившият премиер, е ползвал услугите на "Авиоотряд 28". По-късно се разбра, че кабинетът е използвал и военни хеликоптери и самолети за различни свои пътувания. За периода от 1 юли 2009 г. до 31 декември 2012 г. са изпълнени 67 задачи с военна летателна техника за нуждите на Министерския съвет, външното министерство и МВР, излиза от справката на министър Найденов. Посочената сума е 812 325 лв. От нея не се разбира дали сумата е възстановена на МО. По неофициална информация парите не са били върнати на ведомството.

------ЗАКАНА---

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще съди шефа на "Атака" Волен Сидеров за клевета. Причината са обвиненията на Сидеров за неправомерно използване на държавните самолети за износ на валута.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов