Избрани Новини
Здравословни закуски от цял свят
Вкусни идеи от сутрешните трапези в чужбина
Непрекъснато се пише и говори колко полезна за човешкия организъм е закуската и как тя е най-важното от трите основни хранения за деня, пише tialoto.bg
Но все пак, ако хапвате сладкиши и тестени храни след като се събудите, едва ли ще помогнете много на тялото и фигурата си. Факт е, че не всяка закуска има ползи за здравето на човек, но има такива, които са хем полезни, хем вкусни, хем оригинални.
С наближаването на летните почивки, много от които туристите прекарват в чужбина, би било логично да си зададем въпроса: Какви здравни уроци можем да вземем назаем от традиционната закуска в чужбина?
Представяме ви един вкусен списък с класически рецепти на различни държави по света. Той съдържа здравословни ястия, характерни за консумиране сутрин. Ето и някои от тях:
Овесена каша с масло от черен дроб на треска / Исландия
Hafragrautur е традиционна овесена каша, направена с вода или мляко и често гарнирана с плодове и ядки. Овесът осигурява здравословна доза неразтворими фибри и е доказано, че предотвратява високия холестерол, регулира кръвната захар и подобрява здравето на храносмилателната система.
Овесената си каша исландците омекотяват с маслото „Lysi", което се прави от черен дроб на треска. То доставя омега-3 мастни киселини на тялото, които са особено важни за клетъчното развитие. Това масло е богато и на витамин D, който липсва на хората в Скандинавия, заради липсата на достатъчно слънце.
Комбинирана закуска / Турция
Турците често сервират закуска, която съдържа хляб, домати, краставици, маслини и сирене. Тоест в нея има фибри, антиоксиданти и витамини от пресните зеленчуци, протеини от сиренето, както и мононенаситени мазнини, открити в маслините. Мононенаситените мазнини намаляват общото ниво на холестерола и по-специално на "лошия" му вид. Това, от своя страна, може да намали риска от заболявания на сърцето.
Комбинирана закуска / Япония
Чубрица, нискокалорична супа мисо, мариновани зеленчуци, морски водорасли, тофу, салата и сурова риба. Това е менюто сутрин на много японци. Благодарение на омега-3 мастните киселини в рибата и морските водорасли, влакната в киселите и пресни зеленчуци, протеините в рибата и тофуто, това е питателна храна с ниско съдържание на мазнини.
Бланширан ориз с пържена риба / Малайзия
Тази комбинация, която носи името "Nasi Lemak", предоставя на организма въглехидрати за енергия и протеини за издръжливост. Ястието се прави пикантно, а вероятно знаете че пикантните подправки стимулират метаболизма.
Боб, нахут и леща/ Египет
Едва ли има по-добро за здравето от една купа пълна с боб, нахут и леща, поднесена с мариновани зеленчуци и рукола. Това ястие се казва "Fūl Medames" и е пълно с растителни протеини и фибри и си е направо закуска за шампиони.
Леща и ориз / Пакистан
Лещата и пълнозърнестият ориз са сварени заедно и след това се сервират заедно с кисели краставички, зеленчуци и кисело мляко. Тази закуска, която носи името "Khichdi", дава солидна доза енергия и доста полезни вещества на тялото.
Палачинки / Русия
За разлика от другите палачинки, тези руски палачинки, които са по-точно сиренки, имат ниско съдържание на мазнини и протеини, тъй като тяхна база е сиренето. Въпреки, че понякога те са пържени като понички, традиционно трябва да са печени, което ги прави по-здравословни. Отгоре руснаците ги гарнират с пресни безкостилкови плодове (малини, къпини, боровинки, ягоди), пълни с витамини и антиоксиданти.
Кафе и папая / Бразилия
Папаята е супер здравословен плод, който расте пресен в цяла Бразилия. Ето защо той е популярна основна закуска, предоставяща огромни дози от витамините А и C. Бразилците комбинират папаята с кафе, а ние знаем, че то също съдържа доста ползи за организма. Бразилската закуска често съдържа и малки френски хлебчета с маргарин.