Сърбите в Косово ще си правят собствена държава

Властите в Белград все още не обелват и дума по темата

Сърбите в Северно Косово искат да си правят собствена държава. Те смятат да създадат
провинциално събрание, съгласно конституцията на Сърбия, "за да попречат на всякакъв опит за интегрирането им в една бъдеща независима косовска държава". Това съобщава АФП, като цитира местен представител на сръбската общност.

 "Създаването на това събрание, съгласно конституцията на Сърбия, е за да ни защитава от споразумението от Брюксел, което е противоконституционно и предвижда интегрирането на сръбската общност в законите и конституцията на Косово", казва Марко Якшич.

Конституиращото заседание на Провинциалната асамблея трябва да се проведе в рамките на следващата седмица, уточнява представителят.

Действията на косовските сърби са реакция срещу подписаното преди месец в Брюксел споразумение за нормализирането на отношенията между Белград и Прищина.
Подписването и спазването на документа е сред главните условия за евроинтеграцията на Сърбия.
Макар че споразумението предвижда, че сърбите в Северно Косово имат право да избират сами управлението на съдилищата и началника на полицията в районите, в които са мнозинство, голяма част от тях възприемат одобрението на сръбския парламент за документа като предателство.

До подписването му 40-те хиляди сърби, останали в Северно Косово, имаха пълна автономия. Те практически бяха неподвластни на властите в Прищина.

Все още няма официална реакция от страна на Белград по отношение на плановете на косовските сърби, коментира АФП.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов