Избрани Новини
Кулинарен уикенд: пригответе ароматни курабийки
Традиционно сладко изкушение за Великден
Разпети петък е. Днес християнската религия повелява строг пост – не се яде, дори не се пие вода. Това не означава обаче, че не може да си набавите продукти за вкусни великденски курабийки.
В рубриката ни Кулинарен уикенд този петък ви предлагаме една традиционна рецепта. Защото какъв ще е празникът без вкъщи да зухае на ароматни курабийки? Новото ни апетитно предложение отново е дело на главния готвач на хотел "Лайпциг" Пловдив Николай Антонов. От вас – старанието и желанието да зарадвате най-любимите си хора.
Великденски курабийки
Необходими продукти:
4бр яйца
400гр кисело мляко
1ч.ч. захар
1ч.ч. мас – разтопена
2 пак. амонячна сода
1ч.л. сода бикарбонат
Лимонова кора
1кг. Брашно
1 жълтък (за намазване)
Разбивате с миксер в голяма купа яйцата, захарта, киселото мляко, амонячната сода и содата бикарбонат. Добавяте маста и настърганата кора от 1 лимон. Добавяте около 800гр брашно, за да се получи меко тесто. Останалото брашно се ползва за доизмесване на тестото, докато то спре да залепва за пръстите на ръцете. Разточва се и се реже с формички. Оформените курабийки се намазват с жълтък и се поръсват със захар и се пекат на предварително загрята фурна на 180-200 градуса до зачервяване.