В Бургаския затвор: влизащите все повече от излизащите

Крими

26-04-2013, 10:03

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

40 от 1000 лишени от свобода в заслужена 5-дневна ваканция

40 души, излежаващи дълги присъди в Бургаския затвор ще бъдат пуснати в оптуск по Великден, сподели директора на институцията в града - Златко Златев, който отговаря и за лишените от свобода в Белене.
Други петтима, които са при лек режим в общежитията в Житарово също ще бъдат пуснати по празцниците.
В най-лошия затвор в България се стараят да освобождават лишени от свобода като стимул и награда за добро поведение, на задържаните с по-дългосрочни присъди и такива, които са отдавна в завтора, и не са подлежали на дисциплинарно обучание. Мъжете ще получат три и петдневна почивка в зависимост от заслугите и градацията на поощрението.
В момента в стратата сграда са настанени около 1000 души, като в част от секторите на лишените от свобода се падат по по-малко от 60 см. лично пространство.
13 вишисти излежават присъди в момента там, а до края на месец април броят на лишените от свобода без право на замяна са 10 души, а настанените в зоната за трайна изолация са 17.
По думите на заместникът по социалните дейности - Петър Леков през последните години се наблюдава тенденция към покачване на броя на задържаните, спрямо тези, които излизат от институцията.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов