Целогодишни стипендии за победителите в "Петя Дубарова"

Бургас Лайф

24-04-2013, 13:51

Снимка:

община Бургас

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Тя е в размер 195 лв. за призовите места в категориите проза и поезия

"Най-новото тази година е в това, че Национален литературен конкурс Петя Дубарова вече има утвърден статут и придобива престижното право да влезе в Програмата с мерки за закрила на деца с изявени дарби". Това заяви Елица Дубарова на традиционната пресконференция по повод предстоящия конкурс. Фаворитите и в двете категории – проза и поезия, ще получат целогодишна стипендия в размер на 195 лева.

Тази година конкурсът е привлякъл интереса на рекорден брой ученици – общо 205 участника. На срещата стана ясно, че журито е съставено изцяло от изявени поети и публицисти. Председател е Кристин Димитров, а останалите членове са: Калин Донков, Марин Бодаков, Елка Стоянова, Иво Рафаилов.

"Конкурсът, посветен на Петя, на словото, на изяществото, на поезията, е едно от важните събития в културния календар на Община Бургас. Затова този пробив е голям. Нека тези талантливи деца знаят, че Общината и Министерството на Образованието поощряват, мотивират всички ученици, които имат талант и искат да се развиват", каза зам.-кметът Йорданка Ананиева

Уникален за формата е предстоящият музикално - поетичен спектакъл на учениците от СОУ "Кирил и Методий". Той ще се проведе на 26-и от 16 часа в Къщата-музей "Петя Дубарова", където ще бъде експонирана и изложбата "Приказка за Петя Дубарова".

Официалното награждаване ще се състои на 10 май от 17 часа в зала "Петя Дубарова" на  Морско казино, а отличените творби отново ще бъдат събрани в сборник.

На пресконференцията се обсъдиха още критериите за оценяване. Приоритет са основните стилистични изисквания - ритмика, грамотност, изразителност, като особено внимание се обръща на възрастта на участниците.

Конкурсът подкрепя кандидатурата на Бургас за "Европейска столица на културата 2019".



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов