Модерна България: Управление под граждански контрол

Мисия Варна

17-04-2013, 13:52

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

В листите няма хора, заемали държавни или обществени постове, за които са останали съмнения за корупция, злоупотреби и разхищения.

Проф. д.ик.н. Владимир Чуков води варненската гражданска листа "Модерна България". Мисията на едноименното непартийното движение е смяна на олигархичната система с управление под граждански контрол и справедлива икономика.

Кандидатите в гражданската листа в цялата страна не са номинирани на партийни събрания, а са предложени от организации, сдружения и читалища, местни инициативни комитети, чрез подписка от избиратели или с фейсбук-петиция. 240 изтъкнати университетски преподаватели и експерти, юристи, лекари, икономисти, ръководители на неправителствени организации, общественици, студенти и организатори на протестите от различни градове са издигнати от повече 60 граждански организации и инициативни комитети. 

Обединени са около Гражданския манифест за смяна на системата. Той бе приет от "Модерна България" на 24 юни 2012 година и предвижда 20 конкретни реформи за поставяне на политици и закони под граждански контрол. Мотото е "Излез от матрицата. Да сменим системата!".

Водачът на варненската листа професор Владимир Чуков е роден през 1960 г. в Атина, Гърция. Завършил е 9-та Френска езикова гимназия във София, дипломирал се е във факултета по обществени науки в Дамаския университет - Сирия. През 1993 г. е станал доктор по социология. През 1998 г. - доцент по политология в Нов български университет и Варненски свободен университет, през 2005 г. - доктор на икономическите науки, международна и национална сигурност, през 2007 година -  професор, външна политика и сигурност във ВСУ. Двадесет и две години работи като щатен и хоноруван преподавател в Бургаския свободен университет, ВСУ, Нов български университет, СУ "Св. Кл. Охридски" и Русенския университет "Ангел Кънчев". Член е на редица международни научни организации - Европейската асоциация за Близкоизточни изследвания, Майнц, Германия, Германската асоциация за Близкоизточни изследвания, Американското Дружество за централни евразийски изследвания, Харвард,  Европейския консорциум по политически науки и групата "Екстремизъм и демокрация", Антверпен, Белгия,  Международното дружество за диалог между цивилизациите, Лондон, Англия и други.

През 2010 г. е създал сдружение РЕГИОН за популяризирането на процеса на децентрализация в България. От две години е в гражданското движение "Модерна България".  Специализирал е във Великобритания, Унгария, Румъния, Черна гора, Турция, Киргистан и Йордания. 

Втори в листата е варненският адвокат Владимир Иванов. Роден във Варна през 1976г. През 2001 година е завършил  Технически Университет, специалност “Право”, а преди това е бил година във университет “НАНСИ - 2”- град Нанси, Франция, където с пълно отличие завършва курс- специалност "Право", както и университетски курс по "Бизнес и Мениджмънт" при Училище за Държавно Управление към Нов Български Университет и дружество "Европейски дом". Възпитаник е и на IV ЕГ "Фр. Ж. Кюри".  От 20 години се занимавам и с  бойни изкуства към спортен клуб "Динамик" - Варна.

Третият - Тихомир Горанов e роден във Варна през 1971 г. Магистър по право, завършил е ТУ. От 11 години е адвокат.

Сред кандидатите е и д-р Живка Василева. Завършила е Медицински университет. Работила е в Центъра за спешна медицинска помощ, в V поликлиника във Варна, както и в поликлиниката в Суворово. Член на Български лекарски съюз. В момента е медицински представител на компания с доказани позиции на фармацефтичния пазар в България.

Автомобилният състезател Тодор Славов също е във варненската листа. Роден е през 1984 година. Член на управителния съвет на "Булберт Рали Тийм". Бакалавър от Техническия университет, специалност "Транспортна техника и технологии". Основател на асоциацията на Действащите Автомобилни Състезатели. 

От понеделник гражданските кандидати, които участват в изборите под култовия номер 9 в бюлетината, ще обикалят с брандираните си лични автомобили цялата страна. Ще продължат събирането на подписката за референдум за въвеждане на механизъм за отзоваване на депутати, общински съветници и кметове и за право на жалба пред Конституционния съд срещу закони, които нарушават гражданските права. Подписката беше стартирана от Движение "Модерна България" още на 16 декември миналата година под наслов – "Да сменим системата" и вече е подкрепена от повече от 120 хиляди граждани от 22 области. "Модерна България" навлезе уверено и в предизборната битка във Фейсбук. Страницата на движението www.facebook.com/Dvizhenieto, което ще се яви на изборите под формулата Гражданска листа "Модерна България", вече има 12 387 харесвания, съобщиха от пресофиса му.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов