Незаконното подслушване - факт

Най-доброто от печата

16-04-2013, 07:45

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Опозицията-Цветанов вън от политиката

Условия за нерегламентирано подслушване, злоупотреби, порочни практики, драстични нарушения, липса на регламент и контрол в Специализираната дирекция "Оперативни технически операции" (СДОТО) на МВР. Това установи прокурорската проверка в службата.

Прокурорите ще проверяват и дали бившият министър Цветан Цветанов е нарушил закона, който му вменява задължение да контролира прилагането и използването на специални разузнавателни средства (СРС) от МВР.

Образувани са дела срещу настоящия шеф на СДОТО и двамата му предшественици. Отговорност ще се търси и от началника на отдел в СДОТО Радко Димитров, който унищожил информация, събрана с автомобил кечър и така саботирал проверката.

Тя бе наредена от главния прокурор Сотир Цацаров по сигнала на соцлидера Сергей Станишев за нерегламентирано подслушване на политици и бизнесмени. Докладът за ревизията в СДОТО за периода от 1 септември 2009 г. досега бе представен вчера от Цацаров, заместника му Борислав Сарафов, градския прокурор Николай Кокинов и неговия заместник Роман Василев.

По думите на Цацаров сигналът е на 2/3 верен. С резултатите от проверката по негово искане бил запознат и постоянният представител на Еврокомисията в София.
Прокурорите подчертаха, че изводите им не са за традиционното стационарно подслушване, а само за правеното от разстояние със специален автомобил и техника. "Ако информацията ни беше подадена по-дискретно, щяхме да имаме по-голям успех", обясниха те. (Станишев обяви на медиите какъв анонимен сигнал е получил и ден по късно го занесе на Цацаров - б.а.)

Засега не е ясно колко души са били подслушвани незаконно и кои са те. Кечърът е работил автономно - без да оставя следа в мобилните оператори. Отделно от 2009 г. досега МВР е искало от операторите общо над 115 хил. справки, каза Роман Василев. Сарафов разказа за

фрапиращи разминавания

между пътните книжа и записите от камерите в СДВР. Така например на хартия на 15, 16 и 26 март кечърът трябвало да е в гаража си. Камерите обаче засекли, че е излизал. "Мога само да гадая какви задачи е изпълнявал", каза зам. главният прокурор. Обвинителите знаят точно къде е била колата, но засега няма да кажат. На други дати се разминават часовете, в които техниката е била из София.

Може би не е стигнало времето да се посегне и на записите от камерите на СДВР, предположи Цацаров.

Началникът на четвърти отдел в СДОТО Радко Димитров направил всичко възможно да попречи на проверката, разказа Сарафов. На 28 март, в деня, когато Станишев разказа пред медиите за незаконното подслушване, Димитров празнувал 50-годишния си юбилей. Почерпката в службата започнала още в 13,30 ч., но след края на работния ден се наложило да поработи. Заедно с други служители, които прокурорите не назоваха,

изтърбушили с отвертка

цял блок от системата на спецапаратурата и до 22,30 ч в кабинета му търсили къде е харддискът й. След като не го открили, Димитров се обадил на производителя, за да иска парола за достъп до информационната система.

В 7,58 ч на другата сутрин Димитров успял да изтрие всички данни от картите памет на системата и цялата събрана информация. Първоначално в разпита си той не споменал нищо за триене. А когато то било доказано от експертите, се оправдал, че техниката била претоварена и това наложило безпрецедентното до този момент изтриване.
Прокуратурата тепърва ще опитва да възстанови данните с помощта на експерти, включително и от фирмата производител на техниката.

Изтърбушената кола била идентична с тази от сигнала на Станишев, казаха от прокуратурата, без да коментират марки и модел. Соцлидерът говореше за сив ван "Крайслер Вояджър".

В страната на сенките

В днешния век на информацията едно такова мощно оръжие за прихващане на мобилни комуникации трябва да се пази не по малко строго от ядрените куфарчета, отсече Сарафов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов