От Крайслер подслушвали политици и бизнесмени

Най-доброто от печата

29-03-2013, 05:45

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Зад схемата седял лично Цветанов

Анонимен доклад с данни за скандална схема, по която по заповед на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов незаконно са подслушвани политици, бизнесмени, магистрати, общественици и лидерите на протестите, е пристигнал на "Позитано" 20. За операциите е използван сив ван "Крайслер Вояджър", с който група за подслушване от МВР се придвижвала до дадено лице.

За доклада съобщи лично соцлидерът Сергей Станишев, а по-късно предаде данните на главния прокурор Сотир Цацаров. Обвинител №1 бил впечатлен от конкретиката и му обещал да направи проверка.

"Информацията е дълбоко смущаваща. Ако се окаже вярна, ще означава български "Уотъргейт", обяви Станишев и изрази надежда данните да не са истина. За доклада обясни: "Той не е подписан, но е от някой, който съобщава, че е служител на МВР."
Подслушването е траело през

целия мандат на ГЕРБ

- от есента на 2009 г. до края на февруари т.г. Според неподписания доклад в списъка "за следене" са попаднали президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов покрай създаването на "Движение АБВ"; президентът Росен Плевнелиев при съставянето на служебния кабинет; лидерът на ДСБ Иван Костов - в периода, когато е критикувал Цветанов; лидерът на "Атака" Волен Сидеров, след като се обърна срещу ГЕРБ; Ахмед Доган, когато бе разследван за "Цанков камък"; Сергей Станишев - подслушван неколкократно; бившият министър на финансите Симеон Дянков, чиито разговори били следени периодично; еврокомисарката Кристалина Георгиева - при последното посещение в България; председателката на Съюза на съдиите Нели Куцкова и Йонко Грозев от Българския Хелзински комитет (сега в "Движение България на гражданите - б.р.).

Подслушвани били и бизнесмените Гриша Ганчев, Иво Прокопиев, Георги Гергов, Цветелина Бориславова, Красимир Гергов, Миньо Стайков.

Зад схемата седял лично Цветанов, който създал група за подслушване в системата на МВР и посочвал кой да бъде следен без искане за СРС и без съдебно решение, твърди Станишев. Според доклада групата е работила под ръководството на шефовете на Специализираната дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО) - първо Цветан Иванов, а после Камен Костов и Сергей Кацаров.

"Ръководител е И. Ш., а с техниката работят Й. К., Д. А., Х. Д. и К. Д. Тук казвам инициалите, но в сигнала до мен са изписани имената", обясни Станишев. Той прочете и каква е била схемата - чрез мобилните оператори се проверявало какви номера има лицето "Х" и към коя клетка на оператора е свързан телефонът. Екипът е разполагал техниката на място и разговорите

били "под контрол"

При всяка операция се сменяли регистрационните номера на крайслера.
Три часа по-късно бившият МВР шеф Цветанов направи изявление: "Заявявам категорично, че Станишев лъже. Няма доза истина в казаното от него." Цветанов каза, че няма да влиза в обяснителен режим и отказа да отговаря на въпроси.
"С днешната серия лъжи от Станишев, която постави началото и тона на предизборната кампания, е очевидно, че БСП ще разчита отново на компромати

анонимки и черен пиар

ГЕРБ няма да се включи в подобен сценарий", каза Цветанов. "Очаквах повече мъжество от лидера на европейските социалисти", допълни той. И призова партиите да запазят неутралитета на институциите, а не да ги ползват като инструмент в кампанията.
Лидерът на ДПС Лютви Местан не изключи възможността твърденията за незаконно подслушване да се окажат достоверни, понеже ГЕРБ използвали в пъти повече СРС-та, а натискът върху политическия опонент бил в стила на бившите управляващи.
Лидерът на ДСБ Иван Костов пък каза: "Нямам основания да вярвам на Станишев, още повече че знам, че съм бил подслушван и от БСП. Аз съм публична личност и моите телефонни разговори са също публични." И с пошегува: "Не съм човек, който поръчва убийства по телефона." Даниел Вълчев от ръководството на "Движение България на гражданите" заяви пред Би Ти Ви, че подслушването е извършвано по нареждане на Бойко Борисов, защото нищо в държавата не е ставало без негово знание.

Премиерът: Неприемливо е

Всяко доказателство за практика на подслушване ще срещне изключително силен отговор от моя страна, заяви Марин Райков пред Би Ти Ви. Той обясни, че подслушването е тотално неприемливо.

"Говорих с главния секретар на МВР Калин Георгиев, който ме увери, че не съществува такава практика. Бих искал да видя резултата от проверката на прокуратурата", допълни Райков.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов