Строежът на метрото блокира част от "Дружба"

Йорданка Фандъкова ще инспектира днес строителството му

Булевард „ Кръстьо Пастухов” в „Дружба 1” ще се затваря на етапи заради строителството на метрото от „Цариградско шосе” до летището, съобщи инж. Стоян Братоев, шеф на Столичния Метрополитен.

Днес столичният кмет Йорданка Фандъкова ще инспектира строителството на метрото край езерото в „Дружба 1”.

Сега е затворен участъкът от „Кръстьо Пастухов” от „Искърско шосе” до районното кметство. После булевардът ще бъде забранен за движение на автомобили още на няколко етапа в посока „Цариградско шосе”. Първоначално идеята е била да се затвори изцяло, но после е намерен вариант да не се стига до тази крайна мярка.

Все още нерешен остава проблемът за достъпа на живеещите в „Дружба 2” до станцията на „Цариградско шосе”.

„Гражданите да влизат в тунела на метрото до бл. 220 – 221 е трудно реализуемо. Ще трябва да се променят габаритите за метрото. Няма невъзможни неща, но въпросът е на каква цена може да се направи”, обясни шефът на софийското метро пред „Монитор“.

Идеята хората да влизат в тунела и да ходят по второ ниво над влаковете беше дадена преди няколко месеца от главния архитект на София Петър Диков.

Преди десетина дни той предложи три варианта за пешеходен достъп на живеещите в „Дружба 2” до станцията при Интер Експо Център. Общината и собственикът на терена трябва да се срещнат и да се разбере дали той ще даде безвъзмездно част от земята, за да се направи кула с асансьори и пасарелка. Парцелът е зелен пояс и строителството е забранено.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов