Борчовете на столичната "Топлофикация" = 500 млн. лв

Кметицата иска засилен контрол и за модернизация на монополиста

Откакто "Топлофикация" – София е общинска собственост, е спряла да трупа дългове, похвали се столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Въпреки това кметицата отчете, че състоянието на дружеството-монополист остава твърде тежко.

"Около 500 млн. лева са натрупаните задължения в предишни периоди. Най-големите задължения дружеството е натрупало в годината, в която беше взето от общината и стана 100% държавно. Трудно могат да се компенсират толкова големи и стари задължения", посочи тя пред "Фокус".

Фандъкова допълва, че е изпратила писма до Прокуратурата и Икономическа полиция за проверка на работата на всички ръководства, които са допуснали натрупването на вече несъбираемите вземания.

"Ситуацията в последните месеци показа, че най-важен е контролът, който се упражнява върху дружествата, които са по една или друга причина монополни, независимо от тяхната собственост. Виждаме, че има монополи, които са държавна, общинска, частна собственост", смята тя.

Кметицата твърди, че за да може да се подобри състоянието на Топлофикация, дружеството трябва да се модернизира, което пък от своя страна ще се отрази на цената на парното.

По думите й, в момента се прави най-мащабната инвестиция от 30 години насам в модернизацията на ТЕЦ "София". Подготвя се изграждането на когенерационна мощност в "Овча Купел" 2.

"Когенерациите са важни, защото с тях се произвежда ток и се дофинансира цената на парното. В момента вече се изработва и предпроектното проучване за изграждане на инсталацията за горивото, което ще се произвежда в завода за отпадъци, с която се намалява с около 10% използването на природен газ", добави още Йорданка Фандъкова.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов