Връщаме папагали в естествената им среда в Уганда

Животът

08-03-2013, 10:52

Снимка:

Столичен зоопарк

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Птиците бяха конфискувани на Летище София през 2010 г.

Африканските сиви папагали жако, които бяха конфискувани при контрабанда през 2010 г., ще заминат днес за Уганда със съдействието на Световния тръст за папагали, съобщиха от Столичния зоопарк.

Целта е красивите птици да бъдат върнати за живот в естествената им среда.

Като част от програмата "Лети Свободно" Световният тръст за папагали подкрепя няколко организации в Централна и Южна Африка и Азия, които рехабилитират и пускат на свобода конфискувани папагали. Тези програми се провеждат с голям успех за връщането на тези птици в дивата природа и създават повече възможности на правоприлагащите органи, както и привличане вниманието на обществеността към нелегалната търговия и необходимостта от връщане на птиците в дивата природа.

През 2010 г. на Летище София бяха конфискувани над 100 африканските сиви папагала, а оцелелите 32 папагала жако ще бъдат транспортирани в четири специално направени за тях сандъка, в които има панички за храна - ябълки и портокали, въпреки че по време на такъв дълъг полет не се очаква да се хранят.

Полетът е на Катарските авиолинии от София през Доха за Ентебе, Уганда, където се очаква да пристигнат рано сутринта на 9 март.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)